• Baktillbehör
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Snickerspralin

    Ett perfekt recept för dig som älskar choklad och kola och vill ha ett recept med finess!

    Receptberäkning: praliner rymmer olika mängd fyllning, oftast 10-13 gram. Chokladåtgången brukar vara cirka 3 gram per pralin för gjutning av skal och botten om du gör dem tunna. Om din pralin rymmer 13 gr har du alltså 10 gram kvar. Har du bara en fyllning och ska göra en form som har 32 praliner så blir detta 10x32 = 320g fyllning.

    5 timmar

    Jonas Nilsson

    Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.

    Visa alla Jonas recept

    Ingredienser

    Temperering
    400 gr mjölkchoklad

    Färgläggning
    1 msk brunt kakaofett
    1 msk vitt kakaofett
    1 msk gult kakaofett

    Jordnötspralinéganache
    122 gr mjölkchoklad
    75 gr grädde
    13 g vit sirap
    37 gr jordnötspraliné
    ½ vaniljstång
    1 nypa flingsalt

    Brynt smörkola
    50 gr smör
    75 gr vispgrädde
    75 gr socker
    50 gr ljus sirap
    25 gr glykos
    25 gr ljust muscovadosocker
    ½ vaniljstång
    1 nypa flingsalt

    Crunch
    50 gr salta jordnötter
    50 gr cornflakes
    25 gr riven kokos
    10 gr ljus sirap
    20 gr smör

    Gör så här

    Jordnötspralinéganache

    1. Smält mjölkchokladen tillsammans med jordnötspraliné till 45°c
    2. Koka upp grädde, vit sirap och den urskrapade vaniljstången
    3. Sila genom finmaskig sil
    4. Gör en emulsion genom att tillsätta grädden över chokladen i tre omgångar
    5. Kör i mixer för att avsluta din emulsion
    6. Smaka av med havssalt
    7. Låt svalna till 30°c och häll upp i spritspåse

    Smörkola

    1. Bryn smöret och tillsätt resterande ingredienser
    2. Koka till 113°c utan att vispa, det går bra att röra försiktigt med en värmetålig slickepott
    3. Låt svalna till 30°c och häll upp i spritspåse

    Crunch

    1. Smält smör och sirap och blanda i resterande ingredienser
    2. Rosta lätt i en kastrull, låt svalna
    3. Mixa grovt i en matberedare

    Sammansättning

    1. Putsa dina pralinformar med vodka och bomull
    2. Färglägg formarna och gjut dina skal i mjölkchoklad
    3. Fyll med den brynta smörkolan
    4. Täck med jordnötscrunch
    5. Fyll upp med jordnötspralinéganache men spara någon millimeter så du kan gjuta bottenplattan
    6. Temperera mjölkchoklad och gjut din bottenplatta
    7. Kyl i cirka 10 minuter och knacka ut dina alldeles egna snickerspraliner