• Baktillbehör
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kaffegodis

    Ett mindre sött recept på kaffegodis med nougat som är lite smått beroendeframkallande.

    3 timmar

    Jonas Nilsson

    Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.

    Visa alla Jonas recept

    Ingredienser

    Choklad Nougat
    Rosta i ugn
    300 g mandel
    100 g pistagenötter

    Koka till 120°c
    150 g glykos
    150 g honung

    Koka till 140°c
    225 g strösocker
    115 g glykos
    74 g vatten

    Vispa
    38 g äggvita
    38 g strösocker

    Smält
    195 g Mokaya choklad 66%

    Strössel
    1 tsk havssalt
    4 msk hackad pistagenöt
    4 msk kakaonibs
    4 msk frystorkade körsbär

    Gör så här

    1. Rosta mandel och pistage på 150°c till gyllene färg
    2. Smält den mörka chokladen i vattenbad till 50°C
    3. Koka upp båda sockerlagarna så att de är klara samtidigt. Vispa under tiden äggvitan med strösockret till en fluffig maräng
    4. Börja med att hälla den sockerlag som håller 120°c över din maräng i en tunn stråle utan att träffa vispen
    5. Tillsätt sedan den sockerlag som håller 140°c i marängen
    6. Byt ut vispen mot en vinge och kör din nougat tills den svalnar och blir mindre ”klibbig”
    7. Tillsätt den smälta chokladen och blanda ut snabbt
    8. Skrapa ut nougaten på en silikonmatta och arbeta in de rostade nötterna
    9. Platta ut nougaten till cirka en centimeter i höjd och låt svalna cirka två timmar i rumstemperatur
    10. Skär portionsbitar, doppa i tempererad mörk choklad och strö över lite strösselblandning