• Baktillbehör
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Piña colada i glas

    En favoritdrink i dessertversion!

    8 timmar

    Jonas Nilsson

    Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.

    Visa alla Jonas recept

    Ingredienser

    Kokoskaviar:
    175 gr kokospuré
    75 gr mjölk
    2 gr agar agar
    1 msk strösocker
    1 msk limejuice
    ½ vaniljstång
    1 liter matolja, fryst

    Ananaskompott:
    200 gr ananas
    70 gr råsocker
    1 vaniljstång
    50 gr mörk rom
    3 passionsfrukter
    1 msk smör

    Kokossorbet:
    500 gr kokospuré
    25 gr rom
    25 gr citronjuice
    80 gr strösocker
    25 gr glykos
    1 gelatinblad
    200 gr vatten

    Vit choklad- och kokosganache:
    200 gr vit choklad
    1 gelatinblad
    150 gr kokosmjölk
    150 gr vispgrädde
    20 gr malibu, kokoslikör
    250 gr vispgrädde

    Lime- och kokosmarängplatta:
    120 gr limesaft
    70 gr vatten
    16 gr äggvitepulver
    160 gr strösocker
    100 gr florsocker
    Kokos till strössel

    Mandelkaka:
    110 gr florsocker
    40 gr mandelmjöl
    10 gr honung
    45 gr vetemjöl
    1 gr bakpulver
    60 gr smör
    100 gr äggvita
    40 gr finhackad mandel

    Piña colada-skum:
    3 äggvitor
    92 gr kokospuré monin
    40 gr mörk rom
    27 gr citronsaft
    53 gr ananasjuice
    16 gr vispgrädde
    20 gr sockerlag 50/50
    2 kolsyrepatroner

    Gör så här

    Kokoskaviar

    1. Koka upp samtliga ingredienser, låt koka i två minuter på svag värme
    2. Spritsa ner i fryst olja
    3. Sila vätskan

    Aananaskompott

    1. Stek ananas och vanilj i smör. Stek hårt, så det får en brynt yta
    2. Tillsätt råsocker och passionsfrukt och stek ytterligare
    3. Tillsätt den mörka romen, flambera och kyl därefter

    Kokossorbet

    1. Blötlägg gelatinblad
    2. Koka upp alla ingredienser i en kastrull och tillsätt sedan gelatinblad
    3. Frys, kör i en pacojet

    Vispad vit choklad- och kokosganache

    1. Blötlägg gelatinblad
    2. Smält den vita chokladen
    3. Koka upp grädden med kokosmjölk och tillsätt gelatin
    4. Gör en emulsion med chokladen och rör ner malibu och den kalla grädden
    5. Mixa med stavmixer och kyl i ett dygn
    6. Vispa försiktigt till mousse

    Lime- och kokosmarängplatta

    1. Blanda limesaft, vatten, äggvitepulver och strösocker, mixa med stavmixer. Vispa på låg växel cirka 15 minuter tills det blivit fluffigt
    2. Tillsätt florsocker och vänd ner med slickepott
    3. Spritsa ut runda plattor. Plattorna ska ligga över serveringsglaset – mät för rätt storlek
    4. Sprinkla över kokos och baka i ugn på 60°c i cirka två timmar

    Mandelkaka

    1. Vispa sakta upp äggvitan till fast skum
    2. Blanda florsocker med pistagepasta, honung, mjöl och bakpulver
    3. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggskummet med slickepott utan att förstöra volymen
    4. Tillsätt det brynta smöret och den finhackade mandeln, baka på 175°c. Gör stickprov för att se när kakan är klar, cirka 15-20 minuter beroende på storlek

    Pina colada-skum

    1. Blanda alla ingredienser i en sifon
    2. Tillsätt patroner och skaka om, kyl därefter skummet