Praliné
Praliné är en massa gjord på karamelliserade nötter. Hur man gör en praliné är väldigt olika beroende på ändamål och konsistens. Man kan göra den riktigt slät eller helt enkelt lite grövre med lite crunch i. Du kan använda tex, macadamianötter, jordnötter, pekannötter, mandel, hasselnötter, pinjenötter, pistagenötter, sesamfrö, bara låt fantasin flöda.
5 timmar
Jonas Nilsson
Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.
Visa alla Jonas receptIngredienser
200g Strösocker
100g Vatten
1st Vaniljstång – urskrapad
250g Valfria nötter
Gör så här
Koka upp strösocker och vatten med den urskrapade vaniljstången till 115°C.
Tillsätt valfri nöt och rör tills sockerlagen avdunstat och börjar bli kristalliserad.
Fortsätt röra så att sockerkristallerna löses upp och du får en gyllene karamell.
Häll ut på bläck med en silikonmatta och sprid ut ett tunt lager.
Låt svalva och bryt därefter bitar och mixa i robotcoupe tills nötternas olja lösts upp och du har en homogen glansig smet.
Bäst blir det att köra i en roboutcoupe som är kraftig och gärna med en inbyggd kant omrörare.