• Baktillbehör
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Pralin Kexchoklad

    Föreställ dig ett kexchoklad, fast 1000 gånger godare.

    5 timmar

    Jonas Nilsson

    Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.

    Visa alla Jonas recept

    Ingredienser

    SEG VANILJ KOLA

    120g Grädde

    120g Sirap

    120g Socker

    26g Smör

    3g Havssalt

    ó st Vaniljstång

     

    HASSELNÖTSGANACHE

    150g Vispgrädde

    22g Glykos

    220g Mjölkchoklad

    90g Hasselnötspraliné (se separat recept)

    1/2 st Vaniljstång – urskrapad

    1 nypa Havssalt

     

    KEX CRUMBLE

    2dl Soufletine (runda kex bollar)

    1dl Grovhackad kanderad hasselnöt

    3msk Kanderade kakaonibs

     

    Gör så här

    SEG VANILJ KOLA

    Skrapa ur fröna från vaniljstången.

    Bryn smöret till gyllene färg och tillsätt resterande ingredienser.

    Låt koka till 122°C.

    Fyll små silikon sfär formar till hälften och låt svalna.

    Tryck ner 1st kola längst ner i varje pralinform.

     

    HASSELNÖTSGANACHE

    Koka upp grädde, vanilj och glykos.

    Smält mjölkchokladen med hasselnöts pralinén till 45°C.

    Gör en emulsion med grädde och choklad genom att tillsätta grädden

    över chokladen i 3 omgångar.

    Smaka av med havssalt och mixa i en mixer några sekunder.

    Markera i spritspåse.

     

    KEX CRUMBLE

    Grovhacka hasselnötterna, koka in i lika delar vatten & strösocker.

    Sila nötterna och rosta gyllene på 175°C i ugn.

    Blanda samtliga ingredienser och strö över kolan innan pralinen fylls till toppen

    med hasselnötsganachen.