Pralin Kexchoklad
Föreställ dig ett kexchoklad, fast 1000 gånger godare.
5 timmar
Jonas Nilsson
Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.
Visa alla Jonas receptIngredienser
SEG VANILJ KOLA
120g Grädde
120g Sirap
120g Socker
26g Smör
3g Havssalt
ó st Vaniljstång
HASSELNÖTSGANACHE
150g Vispgrädde
22g Glykos
220g Mjölkchoklad
90g Hasselnötspraliné (se separat recept)
1/2 st Vaniljstång – urskrapad
1 nypa Havssalt
KEX CRUMBLE
2dl Soufletine (runda kex bollar)
1dl Grovhackad kanderad hasselnöt
3msk Kanderade kakaonibs
Gör så här
SEG VANILJ KOLA
Skrapa ur fröna från vaniljstången.
Bryn smöret till gyllene färg och tillsätt resterande ingredienser.
Låt koka till 122°C.
Fyll små silikon sfär formar till hälften och låt svalna.
Tryck ner 1st kola längst ner i varje pralinform.
HASSELNÖTSGANACHE
Koka upp grädde, vanilj och glykos.
Smält mjölkchokladen med hasselnöts pralinén till 45°C.
Gör en emulsion med grädde och choklad genom att tillsätta grädden
över chokladen i 3 omgångar.
Smaka av med havssalt och mixa i en mixer några sekunder.
Markera i spritspåse.
KEX CRUMBLE
Grovhacka hasselnötterna, koka in i lika delar vatten & strösocker.
Sila nötterna och rosta gyllene på 175°C i ugn.
Blanda samtliga ingredienser och strö över kolan innan pralinen fylls till toppen
med hasselnötsganachen.