Produktträffar

Pralin med brynt smör och hasselnöt

 

Denna pralin har blivit något av min signaturpralin och alla gillar väl brynt smör.

Receptet ger ca 64 praliner à 13 gram.

5 timmar

Jonas Nilsson

Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.

Visa alla Jonas recept

Ingredienser

Chokladskal
Ca 64 runda mörka chokladskal, Mignardise Ronde Noir

Mörk chokladganache med brynt smör
120 g vispgrädde
176 g mörk choklad, 70 %
44 g hasselnötscréme
1 st vaniljstång
20 g invertsocker
33 g brynt smör

Brynt smörkola
75 g smör
75 g ljus sirap
38 g glykos
100 g vispgrädde
75 g socker
1 st vaniljstång
38 g ljust muscovadosocker
1 nypa havssalt

Karamelliserade hasselnötter
64 st hasselnötskärnor
100 g socker
20 g glykos
100 g vatten
4 g salt

Gör så här

Mörk chokladganache med brynt smör

  1. Smält chokladen till 45°C.
  2. Koka upp grädde, invertsocker och vaniljstång.
  3. Sila gräddkoket och häll över den smälta chokladen i tre omgångar och skapa en emulsion.
  4. Bryn smöret i en kastrull.
  5. Mixa ganachen i en kanmixer tills den är slät ochglansig. Montera ner det brynta smöret.
  6. Låt svalna i rumstemp till 30°C och fyll därefter med ganachen ovanpå kolan i dina pralinskal. Lämna ett utrymme på ca 2-3 mm till lockning.


Brynt smörkola

  1. Bryn smöret i en kastrull tills det är brynt. Häll över smöret i en ny kastrul,l skåra och skrapa ur vaniljstången och tillsätt därefter dem övriga ingredienserna.
  2. Koka kolan till 115°C rör om då och då.
  3. Kyl kastrullen hastigt i ett vattenbad för att avsluta kokprocessen. Låt därefter kolan svalna i rumstemperatur till 30°C. Häll upp i en spritspåse och fyll därefter dina pralinskal.


Karamelliserade hasselnötter

  1. Sätt ugnen på 160°C.
  2. Koka upp socker, glykos och vatten. Tillsätt hasselnötterna och koka i ca 10 min eller tills lagen är sirapsliknande.
  3. Lyft upp nötterna med en nätslev och sprid ut på en silikonduk. Rosta nötterna i ugnen 15-20 min.
  4. Låt nötterna svalna och tryck sedan ner dem i dina pralinskal efter att du fyllt i kolan.

 

Foto: Robin Lindgren

Fler recept