• Baktillbehör
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kontakta oss direkt

     

    Meddelande

    Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

    Wienerbröd

    Baka supergoda och saftiga Winerbröd i ditt egna kök och servera till fikat på Wienerbrödets dag!

    Ingredienser

    Wienerbröd

    - 50 g jäst

    - 2,5 dl mjölk, kall

    - 1 ägg

    - 0,5 tsk salt

    - 2 msk strösocker

    - 8 dl vetemjöl

    - 300 g smör

     

    Fyllningen:

    - 1 sats vaniljkräm

     

    Garnering

    - 1 dl florsocker

    - 1 msk vatten

    - ägg, till pensling

    Gör så här

    Så här gör du:

    1. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp.
    2. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölken, resten sparar du till utbakningen. 
    3. Arbeta samman degen fort och låt den sedan vila i kylskåpet i 10 min.
    4. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur.
    5. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
    6. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar.
    7. Kavla ut degen försiktigt utan att den spricker. Vik degen i 3 delar och vrid den sedan 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar.
    8. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
    9. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter.
    10. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
    11. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär plattorna i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna, vik upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt.
    12. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme.
    13. Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem sedan mitt i ugnen under 250 grader i ca 7-10 minuter.

    Låt wienerbröden kallna, bred sockerglasyr över och servera!

    Fler recept