Wienerbröd
Baka supergoda och saftiga Winerbröd i ditt egna kök och servera till fikat på Wienerbrödets dag!
Ingredienser
Wienerbröd
- 50 g jäst
- 2,5 dl mjölk, kall
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 2 msk strösocker
- 8 dl vetemjöl
- 300 g smör
Fyllningen:
- 1 sats vaniljkräm
Garnering
- 1 dl florsocker
- 1 msk vatten
- ägg, till pensling
Gör så här
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och lös upp.
- Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölken, resten sparar du till utbakningen.
- Arbeta samman degen fort och låt den sedan vila i kylskåpet i 10 min.
- Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur.
- Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30x40 cm. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
- Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar.
- Kavla ut degen försiktigt utan att den spricker. Vik degen i 3 delar och vrid den sedan 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar.
- Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
- Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter.
- Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
- Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36x36 cm. Skär plattorna i 9x9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna, vik upp hörnen mot mitten och tryck till ordentligt.
- Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme.
- Pensla bröden med uppvispat ägg och grädda dem sedan mitt i ugnen under 250 grader i ca 7-10 minuter.
Låt wienerbröden kallna, bred sockerglasyr över och servera!