Produktträffar

Jonas Chokladskola

Chokladtekniker

Chokladtekniker

För att forma och dekorera med choklad finns en rad olika tekniker. Här har jag samlat mina bästa tips på hur du lyckas med dekor av choklad. Lycka till!

Spiraler med borrmaskin

Frys ett metallrör och sätta fast på en borrmaskin. Spritsa tempererad choklad över röret samtidigt som du kör skruvdragaren på låg hastighet.

Spiraler med over head-rulle

Spackla ut ett tunt lager choklad på en bit overheadrulle. Dra ut chokladen med en kamskrapa, låt sätta sig något och snurra därefter bandet och lägg i en baguetteplåt. Låt stelna.

Runda och fyrkantiga dekorer

Häll en klick tempererad choklad i mitten på ett tunt och mjukt overhead A4- ark. Lägg ett nytt ark över och spackla ut chokladen tunt med ett plaströr. Låt sätta sig något, gör därefter avtryck med stansringar. Vill du få en böjd form rullar du sedan arken runt ett rör.

Cigarrer

Spackla ut tempererad eller otempererad choklad på en marmorskiva i ett tunt lager. Låt sätta sig något så att du kan känna på chokladen utan att bli kladdig. Dra sedan med en skrapa snabbt framåt för att skapa ciggarer. Vill du marmorera dem så börjar du med att spackla ut vit choklad, skrapa därefter ut chokladen med en kamskrapa. Gå på med ett lager mörk choklad.

Fågelbo

Frys en metallplåt. Spritsa därefter långa snören med tempererad choklad, använd en pallet för att få upp snörena och forma dem sedan till ett bo.

Blommor

Gjut tunna skal i elipsformad pralinform. Gjut även en platta av choklad för sammansättning i en stansring alternativt i en silikonform. Börja i mitten och jobba dig ut, beroende på hur din vill att din blomma ska se ut. Fäst blommorna med spritsad tempererad choklad och kyl med kylspray.

Egen design

Skär eller klipp ut over head-ark efter egen design och täck med tempererad choklad tunt spacklat. Forma runt ett rör eller önskad form och låt sedan kristalliseras.