• Baktillbehör
  • Nyheter
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kontakta oss direkt

     

    Meddelande

    Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

    Jonas Chokladskola

    Färgläggning av choklad

    Allmänt om färgläggning

    När du målar tryffelskal finns det olika teorier om att man ska temperera kakaofärgen eller inte – jag är av åsikten att det handlar lite om vana och känsla. Vill du vara helt säker är mitt tips att  temperera färgen enligt följande:

    Smält: 45°c
    Kyl: 26°c
    Värm: 29°c

    Lyckas med färgläggning

    Jag brukar hälla ut lite kakaofärg på marmorskivan och dra fram och tillbaka med en pensel. När jag  ser att den börjar tjockna något så börjar jag måla formarna. Det viktiga är att inte måla med för varma färger, då rinner färgerna i formen och din finish blir inte perfekt. Ett annat bra tips är att använda din handflata som palett. Då håller färgen en bra temperatur och kyls inte så snabbt.

    Alkoholbaserade färger

    Genom att blanda alkohol med guld-, silver- eller kopparfärger gör man det möjligt att med airbrush måla pralinformar eller overhead-ark. Alkoholen har som egenskap att avdunsta och kvar får du ett jämnt lager färg.

     

    Färdigköpta kanonfärger

    Marknaden erbjuder färdigblandade färger som är riktigt bra – de är dock dyrare än pulverfärger i längden. Dessutom är det mycket roligare att blanda sina egnda färger!

    Pulverfärger

    Färger i pulverform är att föredra och de är enkela att blanda själv. Till egen färg behöver du:

    1 dl smält kakaofett
    2 tsk pulverfärg

    Mixa ingredienserna i en mixer och sila genom en finmaskig sil. Vill du ha en färg som är mer lättjobbad och lite tjockare i konsistensen för exempelvis fingermålning tillsätter du smält vit choklad tills färgen fått önskad tjocklek. Det går även bra att gjuta skal med denna färg, tänk bara på att temperera den noggrant.