Produktträffar

Göteborgaren Hampus tog hem vinsten i Dessertmästarna 2018!

 

Foto: Itv

Hampus Fors är 24-åringen från Göteborg som tog hem vinsten i Dessertmästarna 2018. I gymnasiet upptäckte han kärleken till matlagning och bakning, snart väntar VM i Luxemburg. Vi tog ett snack med Hampus för att lära känna dessert-geniet lite mer. 

 

Grattis Hampus, till vinsten av Dessertmästarna 2018! Hur känns det?

Det känns jättebra. Programmet spelades in för ett tag sedan, så det känns skönt att äntligen kunna berätta om vinsten för alla. Det har faktiskt varit lite jobbigt att hålla det inne i flera månader.

 

Vilket är det starkaste minnet du har från tävlingen?

Det är när jag kom in i tävlingslokalen för första gången, det var varmt men samtidigt kallt, många lampor lyste, det fanns flera kameror i rummet, och inte nog med det var jag väldigt nervös också. Man är inte direkt van vid att bli filmad. Att komma in första gången var som en chock. 

 

Hur ser tankarna för framtiden ut nu?

Jag kommer att fortsätta jobba på 28+ där jag har jobbat i lite mer än ett år. Mitt fokus ligger även på VM i Luxemburg, eftersom jag är med i Stockholm culinary team. Jag ser väldigt mycket fram emot tävlingen som går av stapeln i november.

 

Vad är det bästa med ditt arbete som kock och konditor?

Jag älskar att gå ut till gästerna för att presentera rätten. Det är superkul när man får bra feedback av gästerna, det gör att jag verkligen vill fortsätta jobba med det jag gör. 

 

När visste du att det var i köket du ville spendera dagarna?

Det hela började i gymnasiet när jag gick hotell- och restaurangprogrammet, en utbildning som många hade rekommenderat. Jag kände att jag ville testa utbildningen för att se vad det kunde ge mig. Efter ett halvår in i utbildningen kände jag att jag hade hittat rätt. Innan dess hade jag inte bakat så mycket, mest vid jul, men när jag började min utbildning blev det desto mer bakning hemma. 

 

Foto: Itv

 

Vilka är dina styrkor i köket?

Jag har lätt för att behålla lugnet, jag skulle även vilja säga att jag är väldigt smaksäker. 

 

Vilka bakredskap klarar du dig inte utan när du skapar dina hantverk?

Jag känner mig väldigt beroende av vågen, den är svår att klara sig utan. Klarar mig heller inte utan en palettkniv i köket. 

 

Vad är din specialitet? Vilka smaker jobbar du helst med?

Jag jobbar gärna med klassiska smaker men även lite udda smaker. Jag älskar utmaningen med att kombinera smaker som folk inte tror går ihop. Det är superkul när de tror att smakerna inte fungerar i en dessert, exempelvis en grönsak, men sedan blir överraskade. 

 

Vilken är din favoritdessert? 

Jag har faktiskt ingen solklar favorit, det finns väldigt mycket som jag gillar. Det får gärna vara klassiskt, som Crème brûlée eller Tiramisu, klassiskt funkar alltid!

 

Det är inte långt kvar till jul, vilken är din favoritdessert/kaka och godis på julen?

Jag älskar skumtomtar, men ska jag baka julgodis själv är knäck en favorit. När det kommer till kakor och desserter gillar jag det klassiska som pepparkakor, lussekatter och Ris à la Malta. Jag gillar smaker som saffran, kanel och mandarin och bakar gärna något med det. Varje år testar jag gärna att göra något nytt med det klassiska. På julen gillar jag även att göra praliner med roliga smaker. 

 

Om vi ska trendspana lite – vad ser vi mer eller mindre av i dessertvärlden den närmsta tiden?

Just nu är det väldigt inne med praliner och har varit de senaste åren. Kanske är det så att pralin-trenden kommer att dö ute lite. Att förutspå framtiden är verkligen inte det lättaste, jag kan inte riktigt säga vad vi kommer att se mer av, spännande!

 

 

Hampus bästa redskap:

OM HAMPUS FORS

ÅLDER: 24
BOR: I Göteborg
JOBBAR: På Restaurang 28+
HOBBY: Golf och träning
FAVORITRÅVARA: Smör är den solklara favoriten han inte klarar sig utan. 


Hampus tips till hemmabagaren:

1. Smaka av hela tiden. Gör du det kan du ändra på vägen om det skulle behövas. Då slipper du också upptäcka det när desserten är helt klar.

2. Våga göra fel. Även om du bör smaka av ofta för att kunna justera, måste du också våga göra fel för att det ska bli bra.

3. Våga ändra på recept. Var aldrig rädd för att testa något nytt!

Allvåg 10 kg, manuell

12172

2 318.75kr

inkl. moms

Palettkniv, Plast, Blå, bl 260 mm

11317-BLÅ

268.75kr

inkl. moms

Palettkniv, trä, bl. 230 mm

11278

800.00kr

inkl. moms