Produktträffar

Årets Stella Bagare - Ia Ahlsgård

 

Ia Ahlsgård är kallskänkan och konditorn som genom nyfikenhet och hög ambitionsnivå kom in på bagarspåret och  idag är ansvarig för PM Bröd & Sovel i Växjö. På årets Stellagalan fick hon utmärkelsen årets Stella Bagare med motiveringen "Ia har ett stort engagemang, starkt driv samt en känsla för den nya generationens bagare. Hon levererar alltid bröd av hög kvalité månar alltid om att föra sina kunskaper vidare, samtidigt som hon utvecklar både sig själv och verksamheten." 

Grattis till vinsten som årets Stella Bagare! Hur känns det?

Tack, det känns jättebra! Det har varit en omtumlande vecka och svårt att ta in att det var jag som vann. Det finns så många fantastiskt duktiga kvinnliga bagare så jag är verkligen stolt och hedrad över vinsten. 

Vad betyder Stellagalan för restaurangbranschen?

Jag tror att den betyder väldigt mycket, mer än jag själv trodde innan jag besökt den. Det är ett perfekt tillfälle att nätverka och inspireras av alla duktiga personer inom hela restaurangbranschen som är där. Jag tycker också att det är väldigt viktigt att vi lyfter varandra inom branschen, både kvinnor och män, och utmärkelserna är en bekräftelse som inte kommit utan Stellagalan. 

När bestämde du dig för att bli bagare och hur har vägen sett ut sedan dess?

Jag har egentligen aldrig bestämt mig för att bli bagare, men alltid jobbat inom restaurangbranschen som kallskänka och konditor. Visionen om att ha ett eget bageri har alltid funnits och jag fick möjligheten här på PM & Vänner. På den vägen är det. 

Vad är det som gjort dig så framgångsrik inom yrket?

Framförallt är det att jag alltid har fått jobba med otroligt duktiga kollegor och mentorer! Det har givit mig en stabil grund att stå på. Sen är jag väldigt nyfiken av mig och vill prova nya saker för att utvecklas. Det var väl så jag kom in på bagarspåret också. Givetvis är det viktigt för mig att hålla en hög kvalitet på det vi levererar och det bidrar till framgångarna. 

Under 2018 utsågs PM Bröd och sovel till Årets café av White Guide, vad beror det på tror du?

Ja, det är roligt att vi fått så mycket uppmärksamhet och det känns viktigt att förvalta och fortsätta arbeta för. Jag tror det beror mycket på att vi har ett brett utbud och att vi håller extremt hög nivå gentemot kunden. Skönt med bekräftelsen om att vi är på rätt väg! 

Vilka trender kommer vi se mer eller mindre av under 2019?

Vi kommer se mer av hantverksbageri och jobba mer och mer med traditionella råvaror som äldre lantsorter. Trenden med lokalt och ekologiskt producerade råvaror tror jag också kommer hålla i sig. På PM jobbar vi till exempel bara med rent smör, inga margarinsorter med tillsatser trots att många anser att de är mer lättarbetade. Vi vill hålla det äkta. 

Vilka redskap är dina favoriter i bageriet?

Jag gillar att handslå degarna, men en sporre som man använder för att skära bulldegar är alltid bra att ha. Att jäsa bröd i korg är bra också och ger estetiskt trevliga bröd. Sen försöker vi att använda linnehanddukar i köket också. 
 

OM STELLAGALAN

Stellagalan är Sveriges första gastronomiska gala enbart för kvinnor. Galan hölls första gången den 28 januari 2018 med syftet att lyfta kvinnliga proffs som kan bidra till att utveckla svensk gastronomi. Stellagalan vill se till att Sverige får fler kvinnliga förebilder som kan attrahera unga tjejer och visa att det går att bygga ett bra arbetsliv i restaurangbranschen. Före själva galan hålls det debatter där inbjudna kvinnor och män deltar och diskuterar jämlikhet och hur vi i framtiden tillsammans kan utveckla en mer jämlik bransch.

 

Ias Ahlsgårds favoritprodukter:

OM IA AHLSGÅRD

ÅLDER: 49
BOR: På gård i Dädesjö utanför Växjö
JOBBAR: På PM Bröd & Sovel
HOBBY: Hästar och ridsport
FAVORITRÅVARA: Bär, det går alltid hem, både i kakor, bullar, pajer och bröd. 


Ias tips till hemmabagaren:

  1. Var alltid nyfiken på att prova nya saker.

  2. Var inte rädd att misslyckas.

  3. Tålamod! Det tar tid att lära sig nya saker och uppnå bästa resultat.

Jäsduk, linne, B600mm, L20m

16705

2 997.50kr

inkl. moms

Jäskorg, rotting, Grand Blanc, 350x200 mm

10479

410.00kr

inkl. moms

Jäskorg, rund. 500 g Ø 200 mm

10473

268.75kr

inkl. moms