Produktträffar

Jonas Chokladskola

Sprutmålning

Målning med kompressor eller airbrush

Att måla choklad och praliner är bland det roligaste som finns! För bäst resultat bör du använda dig av följande recept:

Vit choklad – 700 gr vit choklad och 300 gr kakaofett
Mjölkchoklad – 600 gr mjölkchoklad och 400 gr kakaofett
Mörk choklad – 700 gr mörk choklad och 300 gr kakaofett

Måla med airbrush

Att måla praliner med airbrush är bland det mest kreativa som finns. När man målar med airbrush behöver man inte temperera färgerna, men var noggrann med att sila dem ordentligt innan du fyller koppen. Elda spetsen med en gasolbrännare innan du börjar så att färgen inte fastnar i det lila hålet. Skulle detta inte fungera, testa då att skruva bort den bakersta delen, lossa skruven till nålen och rengör hålet med nålen genom att föra nålen fram och tillbaka ett par gånger. För bäst resultat bör du måla i en lokal med temperatur runt +18-20°C. Är det för varmt i lokalen kommer färgen rinna i formen och din finish blir inte som du tänkt dig.

Måla med stor kompressor och pistol

Om du ska måla många formar är det en fördel att använda en större kompressor. Airbrush i all ära, men det tar för lång tid. Det är dock inte så lätt att göra några effekter med en stor sprutpistol utan här kan man exempelvis fingermåla formarna först och sedan sprutmåla efteråt – eller varför inte airbrusha ett streck i en kulör först och sen sprutmåla i en annan kulör. Genom att jobba på detta vis sparar du många timmars jobb. När man sprutmålar med stor kompressor ska färgen tempereras, detta görs på samma sätt som med vit choklad, smält till 45°C, kyl till 26°C och värm till 29°C.

Olika tekniker för sprutmålning med stor kompressor

Velvet finish – ruggig yta
Genom att sprutmåla chokladen när den är fryst får du en ruggig yta. Här ska chokladen du målar med ha en temperatur på mellan 45-50°C.

Satin finish – blank yta
När man sprutmålar choklad i rumstemperatur får man en blank yta. Här måste chokladen tempereras till 32°C.

Blåsning
Genom att spruta luft på en chokladprodukt som nyss blivit doppad i ett andra lager choklad får du ett spännande och mer levande mönster.