• Baktillbehör
 • Nyheter
 • Bakplåt och formar
 • Dukning och servering
 • Kläder
 • Maskiner och apparater
 • Outlet
 • Kontakta oss direkt

   

  Meddelande

  Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

  Rost och Rock’n’roll från världens alla hörn

  Jonas Nilsson är kock, dessertmästare och chokladälskare som om bara några veckor öppnar sin första restaurang. Vi har tagit ett snack med Jonas om hans tankar med restaurangen och självklart pratat lite om hans signum – choklad!

   

  Hej Jonas! Berätta om vilka projekt du har på gång inom bak- och restaurangvärlden
  Just nu spenderar jag nästan all vaken tid i min nya restaurang Rost som öppnar om några veckor i Ängelholm.

  Spännande! Vilken mat kommer ni servera?
  Vårt koncept är att bjuda på hemmalda hamburgare från hela världen. Allt ska vara hemgjort med bra råvaror, hamburgerbrödet kommer till exempel vara bakat av oss. Vi ska även ha ett café på kvällarna, där kommer utbudet bestämmas efter säsong och vad jag känner för att baka för stunden.

  Vad kommer man mötas av när man kliver in på Rost?
  Som namnet antyder till så har vi flera rostiga detaljer i inredningen. Rostig vinylbar, rostiga lampor och andra rostiga detaljer i inredningen. Du kommer mötas av en Rock’n’roll-känsla med schackrutiga väggar, bilder på välkända rockartister och abstrakt konst. Nästan allt går i svartvitt och med rostiga detaljer. En annorlunda restaurang på många sätt.

  Gör du allt jobb själv?
  Ja, i stort sett allt. När vi tog över lokalen i maj förra året rev vi ut all inredning och började om från början. De senaste månaderna har jag lagt väldigt mycket tid på att lägga golv, måla väggar och skapa den inredningsstil och känsla som vi vill förmedla i restaurangen. I detta nu står jag och lägger klickgolv. Roligt men krävande jobb – nu ser jag verkligen fram emot invigningen av restaurangen.

  Varför valde du att starta eget?
  Det är en härlig känsla att få göra allt på sitt sätt. Det blir en helt annan upplevelse i jämförelse med att arbeta som anställd. Sedan driver jag det tillsammans med min bror Jim Nilsson så jag är inte helt ensam.  

  Du har medverkat i ett flertal tävlingar såsom matlagnings-OS och Dessertmästarna som sänds på Kanal 5. Hur tänker du kring framtida tävlingar?
  Jag känner mig ganska nöjd med att tävla – just nu. Senaste året har varit väldigt hektiskt och jag tänker fokusera på att bygga upp min restaurang. Men visst, kommer tävlingssuget tillbaka om några år håller jag inga dörrar stängda.

  Foto: Robin Lindgren

  Foto: Robin Lindgren

  Du har en stor passion för choklad. Vilka smaker gillar du att kombinera choklad med?
  Ja, jag älskar choklad. Det är väldigt roligt att jobba med och smakar sanslöst gott. Choklad smakar som bäst ihop med syrliga smaker som röda vinbär, passionsfrukt eller yuzu. Jag tycker även smakerna blir goda om man kombinerar choklad med brynt smörkola, hasselnöt eller praliné som är en slags nötmassa. Choklad passar med väldigt mycket helt enkelt.

  Vilka desserter gillar du framförallt att skapa?
  Mina desserter bygger nästan alltid på choklad. Det är mitt signum. Ofta är chokladen en dominant smak men att man fräschar upp den med andra smakkombinationer. Jag gillar att hålla smakerna enkla och jobba med samma råvara. Till en chokladsufflé skapar jag till exempel passionsfrukt i flera olika texturer istället för att blanda in fler råvaror.

  Vad är de vanligaste misstagen man gör när man arbetar med choklad?
  ag har haft flera pralinkurser och där har jag sett framförallt två misstag. Jag ser många som väljer att smälta chokladen direkt i en kastrull istället för att smälta den i vattenbad. Det är samma sak som att döda chokladen i princip.

  Det är också vanligt att man blandar samman chokladen och grädden för snabbt när man gör en chokladganache. Ofta häller man i all grädde på samma gång vilket gör att chokladen chockas och texturen inte blir bra. Där är det viktigt att man försiktigt jobbar ihop chokladen med grädden, ofta i flera omgångar.

  Finns det några trender inom bak- och dessertvärlden när det kommer till smaker och utformning?
  Absolut! Idag är det mycket fokus på att man ska baka hållbart med närodlade och ekologiska råvaror utan massa e-nummer. En trend som håller i sig än och har funnit de senaste åren. Man ska låta råvaran tala för sig själv och jobba med enkla smaker. Jag ser även att asiatiska frukter som yuzu har blivit populärt i desserter. En trend jag ser har tonat ut är att använda grönsaker i desserter.

  Tack för pratstunden Jonas och stort lycka till med Rost!


  Foto: Robin Lindgren


  Foto: Robin Lindgren


  Jonas favoritredskap

  OM JONAS

  NAMN: Jonas Nilsson
  ÅLDER: 35 år
  BOR: Landskrona
  KOCKSPECIALITET: Enkel och ärlig mat tillagad med bra råvaror och perfektion. Inspireras av det italienska, spanska och framförallt det franska köket. Men jag gillar det mesta från världens alla hörn. 
  PÅ GÅNG: I mars-april öppnar han restaurangen Rost i Ängelholm i Skåne. Håller i pralinkurser i samarbete med Bakers. 

  Jonas 3 bästa tips på lyckade praliner:

  1. I Bakers chokladskola ger jag flera tips på hur man jobbar med choklad. De tipsen kan man alltid ha som utgångspunkt när man skapar praliner.
  2. Köp en riktigt bra våg.
  3. Köp en riktigt bra termometer.

  Elektronisk våg, 15 kg, 1 gram delning, platta 150x150, batt

  19181

  556.25kr

  inkl. moms

  Pralinform 21-del 15 g

  11970

  260.00kr

  inkl. moms

  Pralinform 21-del 8,5 g

  11983

  260.00kr

  inkl. moms

  Tårt/ mousseform,silikon,260x50 mm

  17533

  241.25kr

  inkl. moms

  Termometer, digital -50 till +150°C

  10806

  556.25kr

  inkl. moms