• Baktillbehör
 • Nyheter
 • Bakplåt och formar
 • Dukning och servering
 • Kläder
 • Maskiner och apparater
 • Outlet
 • Kontakta oss direkt

   

  Meddelande

  Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

  ”Mina chokladpraliner smakar inte svenskt lagom – jag vill ha en smak som sticker ut”

  Rock’n’Roll-tjejen Sara Nilsson tar till vara på alla chanser som livet ger henne. I höstas startade hon eget företag där hon skapar chokladpraliner som andas hennes personlighet: tunga smaker, Rock’n’Roll och perfektion. Vi fick en pratstund med Sara där hon berättar om sin passion för choklad och vad julen innebär för henne.
   


  I juni tog Sara sitt efterlängtade gesällbrev, nu vill hon testa på nya utmaningar genom sin roll som lagkapten i Skåne Kulinar.

  Berätta hur det kom sig att du startade eget företag.
  Jag har tänkt länge att jag vill skapa något som är mitt men jag har tänkt det som ett långsiktigt mål. Tidigare i år sa jag upp mig från mitt jobb och hittade inget jobb som jag var speciellt sugen på, så då tyckte jag att det var ett perfekt tillfälle att starta eget. Det var inte direkt välplanerat men man ska göra det som känns rätt för stunden.

  Ditt företag säljer kvalitetschoklad, vad präglas dina praliner av?
  Jag tillverkar produkter som jag själv saknar på marknaden. Jag gör det som jag älskar och vill att de som smakar på mina praliner ska tycka att det är så gott att de saknar ord. Jag vill inte att det ska vara typiskt svenskt där alla smaker ska smaka lagom mycket. Där kommer mitt Rock’n’Roll-tema in, det ska vara tunga smaker där jag refererar till vissa hårdrockslåtar som betyder mycket för mig.

  När hittade du din Rock’n’Roll-nisch?
   Jag har alltid varit en Rock’n’Roll-tjej, det är väldigt mycket jag. När jag studerade till konditor och utförde mitt yrkesprov funderade jag på hur jag skulle kunna duka upp ett bord som känns jag. Då blev det ganska givet att det skulle rymma LP-skivor, gitarrer och hårdrock. Temat blev ännu tydligare i år då jag tog mitt gesällbrev. 

  Vilka smaker arbetar du främst med?
  Att lyfta fram mörk chokladsmak är det bästa jag vet, därför jobbar jag mycket med tunga smaker som lyfter fram det bästa i chokladsmaken. Körsbär, svarta vinbär, citron och lakrits är exempel på smaker som ger mycket smak och lyfter upp det bästa från chokladen. Många praliner har ofta en hint av en smak, jag jobbar mer med att ha en stark smak av något. En smak som sticker ut.

  Tunga smaker som lyfter fram chokladsmaken på bästa sätt. En känsla av Rock'n'Roll. 

  Någon speciell smak du tycker om att arbeta med såhär i juletid?
  Smaker som tar bort tänket kring en aladdinask. Spritsmaker tycker jag är bra, jag gör praliner med rom, whiskey eller amaretto i. Det passar perfekt till glögg och kaffe som en lyxig pralin.

  Vad betyder julen för dig?
  Gemenskap och godis J Min familj har alltid bakat mycket kakor och godis och lagat mycket mat. Det är så mysigt att laga mat tillsammans med familjen, nu på senare år har jag gjort mer godis men jag tycker om att laga julmat också.

  Hur firar du jul i år?
  Vi brukar vara hemma med familjen och ta det lättsamt. Vi gör den mat vi är sugna på, äter den godis vi vill ha och dricker glögg och lyssnar på julmusik. För några år sedan valde vi att gå bort från hysterin med att köpa många dyra julklappar och gå på stora släktträffar. Vi valde att bara umgås med familjen och lära oss att njuta av sällskapet.

  Du är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Nu senast har du tagit ditt gesällbrev och för ett år sedan kom du tvåa i Dessertmästarna. Vad siktar du mot för framtida tävlingar?
  Jag är lagkapten i Skåne Kulinar och vi tävlar i World Cup i Luxemborg i november 2018, sedan ska vi medverka i konditori-OS 2020. Längre fram vill jag även medverka i svenska konditorilandslaget och tävla för mitt land i världsmästerskap. Jag vill även tävla i World Chocolate Masters som är en individuell tävling i choklad – men det krävs lite mer träning innan jag kommit så långt. Det är alltid bra att ha mål för att finna motivationen till att kämpa hårt och för att hela tiden utvecklas.

  Vad skulle du inte klara dig utan i köket?
  Med choklad i åtanke vill jag gärna ha tillgång till en palett, en bra termometer och en våg. Gör man mousser och krämer måste man ha exakta mått, gör man fel kan man förstöra hela kreationen. Då blir precisionen viktig.


  Några av Saras chokladpraliner med smakerna; körsbär och mörkchkolad, saltlakrits, saffran och mandel och apelsin och brynt smör. 

  OM SARA

  NAMN: Sara Nilsson
  ÅLDER: 29 år
  BOR: i Krapperup, nordvästra Skåne.
  PÅ GÅNG: Startat företaget Rock’n’Roll Pastry Arts som tillverkar chokladpraliner av hög kvalitet. Är lagkapten i Skåne Kulinar som tävlar i World Cup 2018 och i Culinary Olympics 2020.
  DITT FAVORITJULGODIS: En perfekt kokad smörkola. De smakar ljuvligt med lite glögg till. 
  DIN FAVORITJULKAKA: Mjuk pepparkaka. Det är så himla gott med smör och ost på.

  Saras bästa tips till hemmabagaren:

  1. Om du ska arbeta med choklad, se då till att ha bra choklad – utgå från vad du själv gillar. Jag gillar schweizisk choklad, det finns andra bra sorter, men använd en som är lämplig för temperering och se till att det är bra kvalitet.
  2. Våga vara kreativ. Stirra dig inte blind på recept utan gå på egna smaker – det är då du utvecklas.
  3. Välj en lagom nivå – välj ett recept som du tror att du klarar av och våga prova lite eget efter det.

  Elektronisk våg, 15 kg, 1 gram delning, platta 150x150, batt

  19181

  556.25kr

  inkl. moms

  Köksmått, 1 liter, inbyggd elektronisk våg

  12998

  443.75kr

  inkl. moms

  Palettkniv, blad 310 mm, plast

  11283-1

  680.00kr

  inkl. moms

  Palettkniv, trä, bl. 230 mm

  11278

  800.00kr

  inkl. moms

  Termometer, digital -50 till +150°C

  10806

  556.25kr

  inkl. moms

  Termometer, digital -50 till +300°C

  10804

  743.75kr

  inkl. moms