• Baktillbehör
 • Nyheter
 • Bakplåt och formar
 • Dukning och servering
 • Kläder
 • Maskiner och apparater
 • Outlet
 • Kontakta oss direkt

   

  Meddelande

  Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

  Jag är ingen dålig förlorare – men jag är en dålig vinnare

  Nina Andersson ­– tårt- och chokladexpert, entreprenör och alldeles nygift. Kanske har du sett henne i tv-rutan i årets säsong av Dessertmästarna?
  Vi fick en pratstund med Blekinge-konditorn och fick bland annat reda på varför hon är frälst i att använda flexipanformar när hon bakar.


  Hej Nina! Du driver Ninas Konditori i Blekinge. Vad är det bästa med ditt arbete som entreprenör och konditor?
  Du blir aldrig fullärd – du lär dig nya saker varje vecka. Antingen att göra ett moment mer effektivt eller att lära sig skapa nya hantverk. När jag startade Ninas konditori som 22-åring fick jag kämpa stenhårt och fick lära mig av flera misstag. Jag har alltid vågat och försökt blicka framåt. Ingen kommer ihåg en fegis brukar jag säga. Som 22-åring var min huvudsakliga uppgift att baka – då var jag inte så intresserad av bokföring, marknadsföring och allt annat som tillkommer som egenföretagare. Idag brinner jag för att vara en entreprenör och att kunna utveckla mina medarbetare. 2013 fick jag utmärkelsen Blekinges mest företagsamma person som Svenskt Näringsliv utsett. En utmärkelse som jag är jättestolt över.


  Ninas bröllopstårta som innehöll smakerna choklad, saltrostade nötter, vit choklad, kardemumma, lime och jordgubb. 

  Ninas konditoris specialitet är era tårtor, vilken är er storsäljare?
  Det är vår hallonmoussetårta med brownie- och mandelbotten och vit chokladmousse. Jag gifte mig i mitten på september och vi har valt att erbjuda vår bröllopstårta i vårt sortiment. Kanske det blir nya storsäljaren :)

  Grattis till vigseln! Berätta om ditt bröllop och er bröllopstårta.
  Vi hade ett kyrkligt bröllop med en stor fest på kvällen med familj och vänner. Vi var hemma i Blekinge. Det var verkligen en härlig dag, men nu finns det lite att ta igen på kontoret efter all bröllopsplanering. Bröllopstårtan innehöll en chokladbotten med saltrostade nötter, en vit chokladtryffel med kardemumma, en mandelbotten, jordgubbsgelé och limemousse.

  Vad är din personliga passion när det kommer till att baka?
  Jag tycker väldigt mycket om att jobba med choklad. Det finns hela tiden nya saker att lära sig. Framförallt gör jag praliner. Det är verkligen ett hantverk – all bakning för mig är egentligen ett hantverk.

  Vad kan du inte klara dig utan när du skapar dina hantverk?
  Jag älskar Bakers Flexipanformar. Jag har dem till och med när jag sover. Skämt åsido, men de använder vi till väldigt mycket: kakor, muffins, bakelser, tårtbottnar – ja allt! Sedan är en palettkniv och en bra snittkniv bra redskap för att kunna få en bra finish på mina skapelser.

  Du medverkade i årets säsong av Dessertmästarna men fick lämna tävlingen redan i tredje avsnittet – trots att du är en väldigt duktig konditor. Vad hände?
  Uppgiften var att baka en chokladfondant – något jag inte bakat på 20 år! Vi fick inga hjälpmedel i form av våg, recept och klocka. Jag missbedömde tiden helt, min fondant blev inte alls bra. Motståndet i årets säsong är väldigt hård och de andra presterade bättre helt enkelt. Restaurangkonditorer känner sig troligtvis mer hemma med en sådan uppgift. I ett avsnitt skulle vi skapa marsipangrisar, något som jag kände var min hemmaarena. Så det gäller att ha lite tur i vilken uppgift man får.

  Du som varit bakom kulisserna, tycker du årets säsong skiljer sig med tidigare säsonger?
  Om man jämför första säsongen med denna så tycker jag det är mycket fokus på att det ska vara rolig tv idag. I början var det mer inriktat på att lyfta upp vår bransch. Årets deltagare har olika personligheter, olika åldrar och lyfter upp karaktärerna på ett underhållande sätt.

  Vad är det starkaste minnet du har från tävlingen?
  Oj, det är så mycket känslor från inspelningstiden! Jag minns första gången jag klev in i studion som jag har sett så många gånger på tv. Det pirrade i hela kroppen och jag visste inte alls vad som väntade. Hela dessertmästaräventyret har bidragit med merförsäljning på hemmaplan men framförallt har jag fått en väldigt god kontakt med de andra deltagarna. Vi har hörts av varje vecka sedan tävlingen spelades in.

  Jag upptäckte en ny sida hos mig själv under inspelningen. Jag har aldrig varit en person som blivit nervös under pressade situationer och tävlingar. Men jisses vad nervös jag var. Jag kunde inte riktigt kontrollera det själv, ibland var jag tvungen att vara för mig själv för att kunna stilla nerverna.

  Är du en vinnarskalle?
  Jag är ingen dålig förlorare – men jag är en dålig vinnare. Jag blir nästan löjligt glad när jag vinner så andra blir säkert irriterade på mig. Jag blir aldrig besviken när jag förlorar utan kan verkligen glädja mig åt andras vinster. Ödmjukhet kommer man ofta långt med i livet.

   

  Ninas bästa redskap:

  OM NINA

  NAMN: Nina Andersson fd. Johansson
  ÅLDER: 35 år
  BOR: i Sölvesborg
  ARBETAR: driver Ninas konditori som har butik i Mörrum och Ronneby.
  AKTUELL: medverkat i Dessertmästarna 2017
  DIN BÄSTA FIKA: kladdkaka med ett glas mjölk. Låter kanske lite tråkigt men det är bland det bästa jag vet.


  Ninas bästa tips till hemmabagaren:

  1. Köp en bra våg och väg alla dina råvaror.
  2. Var inte rädd för att misslyckas. Klarar du det inte första gången så gör du det nästa gång.
  3. Välj dina råvaror med omsorg. 

  Flexipan kon D=70x60 mm 20 fig

  11827

  1 406.25kr

  inkl. moms

  Palettkniv, plast, bl.230 mm

  11279

  470.00kr

  inkl. moms

  Snittkniv, slät, bl. 70 mm

  11272

  25.00kr

  inkl. moms