Produktträffar

Samlar energi genom att baka

Anders Oskarsson stod för några veckor sedan som segrare i Årets Konditor. I år var det kanske historiens starkaste startfält. Idag laddar han tillsammans med Kocklandslaget inför Olympiska spelen i matlagning 2016 – och bästa sättet att fylla på energiförrådet är att baka.

Anders Oskarsson efter att han korades som vinnare i Årets Konditor 2015. Foto: Palle Ellemark. 


Stort GRATTIS Anders till segern i Årets Konditor 2015! Berätta om dagen.
Tack! Det känns otroligt bra, jättekul att domarna tycker om mina och min coach Fredrik Borgskogs idéer. När jag tävlar går jag in i min bubbla där jag fokuserar på mig och produkterna jag framställer. Publiken märkte jag knappt av, jag såg min familj och min coach Fredrik. Tävlingsdagarna gick verkligen som smort – allt gick som planerat! Men sedan har jag också lagt ner 16-17 timmar per dag det senaste halvåret på förberedelser inför tävlingen.

Prinsesstacon har varit väldigt omtalad sedan tävlingen. Hur fick du idén till den?
När jag fick reda på att vi skulle göra prinsessbakelsen i en ny och modern tappning tänkte jag fingerfood, att det ska vara enkelt att äta och samtidigt otroligt gott. En bakelse som ska hålla vad det lovar med smak och konsistens. Samtidigt ville jag visa att konditoribranschen är en framåtsträvande bransch. Därför var det häftigt att kunna visa en ny teknik då jag spritsade dekoren med tempererad choklad på en borrmaskin.

Årets tema i tävlingen var show off där du valde temat balett. Hur kommer det sig?
Det temat hittade jag väldigt snabbt eftersom jag bara älskar balett! Det är nog någon konstådra i mig som får mig att tycka om det. En ballerina har bara en stund på scenen, då ska hon visa upp sina tekniker med hög perfektion. Detsamma ville jag leverera. För att förverkliga mina tankar anlitade jag designern Jens Fager.

Vad är du mest nöjd över vid tävlingen?
Alltså egentligen är jag nog ingen tävlingsmänniska eftersom det jag egentligen tycker är roligast är träningen. Tillsammans med Fredrik har jag lärt mig nya saker som har varit otroligt givande. Det är jag mest nöjd över! Det känns lite tomt nu utan träningen – nu står jag inte längre och kör de här sockerballerinorna som jag länge övat på.

Du var med och skapade desserten vid prinsbröllopet i juni, du vann Årets Konditor i oktober, laddar för Olympiska spelen i matlagning 2016 med Kocklandslaget och driver tre företag. Hur får du tiden att räcka till?
Jag har en väldigt förstående familj, det är grunden i det hela. Min fru Linda är verkligen min stöttepelare. Sedan får jag väldigt bra stöd av min kompanjon och mina medarbetare. Även om det är jag som står i rampljuset så har jag ett team runt mig som gör att det är möjligt. Det var min fru som anmälde mig till Årets Konditor. Jag ville inte medverka först men det ångrar jag ju inte att jag gjorde.

Vad gör du för att samla energi?
Det kanske låter konstigt men att baka på jobbet är mitt bästa sätt att samla energi. Och att umgås med min fru och våra tre barn. 

Det märks att du brinner för det du gör. Kan du sätta fingret på vad det är som gör att du tycker om att baka?
Det finns ingen hejd på hur utvecklande det är. Jag har tillbringat 25 år av mitt liv till att bli så bra som möjligt på att baka och jag är fortfarande inte färdig. Just nu vill jag lära mig att kavla en perfekt smördeg där alla lager ligger galet bra. Hur många kan det liksom? Jag lever verkligen min dröm!

Var dina föräldrar konditorer?
Nej, pappa arbetade som reparatör i en fabrik och mamma som föreståndare i en bensinmack. Så långt ifrån konditoribranschen! Däremot har mina föräldrar alltid haft ett genuint matintresse som präglat min barndom. Det har nog satt sina avtryck till vem jag är idag. 

     

 

Anders bästa redskap:

 

OM ANDERS OSKARSSON

ÅLDER: 42
BOR: På landet utanför
Oskarshamn

KONDITORI: Nilssons Konditori i Oskarshamn
AKTUELL: Vann Årets Konditor 2015, chefskonditor i Kocklandslaget där de tävlar i OS i matlagning 2016. 
FAVORITBAKVERK: Kanelbulle
FAVORITREDSKAP: Palett och en vass kniv.


PÅ GÅNG MED BAKERS

Tillsammans med Bakers håller Anders på att ta fram en ny produkt kallad Glace Master. Produkten kommer kunna köpas hos Bakers när den lanserats. Håll ögonen öppna! 

Kniv,Japansk kockkniv, blad 170 mm

11296

1 000.00kr

inkl. moms

Palettkniv, plast, bl.250 mm

11281

500.00kr

inkl. moms

Palettkniv, trä, bl. 250 mm

11280

850.00kr

inkl. moms