”Jag mår nästan psykiskt dåligt om jag inte får lägga i någon choklad i mina desserter”
Jonas Nilsson är silvermedaljören i Dessertmästarna 2015 som sedan ungdomen fascinerats av att arbeta med choklad i bakverk och desserter.
– Choklad är formbart, målningsbart och sanslöst gott!
Här berättar han om sin tid i Dessertmästarna, om hans passion för desserter, hans bästa tips på hur du ska lyckas att arbeta med choklad och vilka redskap du ska ha.
Jonas Nilsson ska tävla i matlagnings-OS i höst där han tillsammans med tre andra ansvarar för desserter och petit fourer. |
När skapades din passion för desserter och choklad?
Jag är kock i grunden. För fem år sedan jobbade jag som köksmästare på Örenäs slott, då gjorde jag nästan tusen desserter i veckan. Det var då min passion för desserter skapades. Jag fick väldigt mycket fria händer och möjligheten att utvecklas. Det var otroligt roligt! Sen har jag nördat in mig på choklad. Det har alltid fascinerat mig. Choklad kan formas, skulpteras och målas vilket skapar andra möjligheter än andra råvaror. Jag har flera konstnärer i min släkt, både min farbror och farfar är konstnärer, så jag har det i mig att jag måste få ut min kreativitet. Det får jag genom att arbeta med choklad. Sedan har jag läst på mycket om hur den råvaran fungerar som gör att jag kan det väldigt bra idag. Det är det jag vill jobba med nu och i framtiden.
Tror du att det är din konstnärliga ådra som gör att du är bra på desserter?
Nja, i slutändan är det alltid smaken som är viktigast. Jag har läst på mycket om hur man ska blanda, vilken temperatur man ska ha och så vidare för att få fram den bästa smaken. Juryn sa ofta till mig i Dessertmästarna att jag är riktigt duktig på att få fram bra smaker i mousser och krämer. Det är verkligen ett tips till att få ett bra resultat: läs på och studera hur råvarorna fungerar. Det kan låta tråkigt men det lönar sig.
Vart arbetar du idag?
På dagarna arbetar jag på restaurang 19hundra i Ängelholm som kock. Det är min brors restaurang. Sedan håller jag på att bygga upp mitt företag JN Chocolate där jag ger kurser i desserter och pralintillverkning. Jag vill lära människor skapa handgjorda och konstnärliga praliner från grunden med ekologiska färger och utan några tillsatser.
I oktober ska du tävla i matlagnings-OS tillsammans med Skåne Kulinar. Hur känner du inför den tävlingen?
Det känns bra – det är jättekul att tävla! Vi har övat i nästan två år på rätterna, det är verkligen kompetensgivande. Jag är så glad att jag började tävla i regionala lag, det var bland annat så jag lärde känna Martin Morand som jag idag utför pralinkurser tillsammans med.
Min roll i OS är att jag tillsammans med tre andra är ansvarig för desserter och petit fourer. Vi bollar idéer tillsammans och är ett otroligt kompetent gäng.
Ni ska stå i Bakers monter under GastroNord-mässan och baka med några av deras nya formar. Kan du avslöja vad ni ska baka?
Det ska bli jättekul att få stå i montern och baka och få inspirera andra. Vi kan säga att vi bland annat kommer göra en tårta och ett par praliner som kommer bli en sann show att se på. Vi kommer använda en avancerad målningsteknik på en av pralinerna och kommer även finnas på plats för att svara på frågor.
Berätta lite om din medverkan i Dessertmästarna. Hur tänkte du när du sökte?
Jag är en tävlingsmänniska så jag tyckte att det skulle vara en spännande grej att testa som gör att jag utvecklas ännu mer.
Det jag minns mest från Dessertmästarna är att det var väldigt stressigt. Jag kommer ihåg ett tävlingsmoment där vi skulle göra en citrusdessert, tio petit fourer och en creme brulée. Det var helt sanslöst stressigt! Det sket sig ordentligt för min creme brulée kan jag säga. Då trodde jag att jag skulle åka ur tävlingen. Det är det som är lite synd med Dessertmästarna i jämförelse med andra tävlingar, att den extremt korta tiden man får på sig i de olika tävlingsmomenten gör att man inte får visa vad man egentligen kan. Ett litet misstag gör att du får åka ut.
Vilken dessert är du mest stolt över?
Vi lagade en meny på tre rätter vid en restaurang som heter Le Rouge. Då hade vi lite mer tid på oss vilket gjorde att resultatet blev riktigt bra.
Ångrar du ditt beslut att medverka i tävlingen?
Nej, det var utvecklande. Jag fick tips och idéer från de andra medverkande som jag har god nytta av. Däremot tycker jag att produktionsbolaget vinklade mig som en kaxig person vilket gör att folk får en helt annan bild av mig. De klippte lite hur de ville. Jag är en ironisk person med mycket humor, men de bitarna hade de klippt bort vilket gjorde att jag framställdes som kaxig. Det är lite synd tycker jag.
|
|
Jonas praliner och desserter är gjorda med enkla och rena smaker. Han har studerat råvaran noga och på så sätt lärt sig få fram bästa möjliga smak, konsistens och finish. |
Jonas bästa redskap:
OM JONAS NILSSON
ÅLDER: 33
BOR: Landskrona
ARBETAR: Restaurang 19hundra i Ängelholm och sitt egna företag JN Chocolate.
PÅ GÅNG: Kom tvåa i Dessertmästarna 2015. Står i Bakers monter tillsammans med Martin Morand på GastroNord-mässan i Älvsjö i april.
FAVORITSMAKER: Nordiska och framförallt svenska smaker som hallon, vinbär, rabarber, hjortron, lingon och så choklad förstås. Mår nästan psykiskt dåligt om jag inte får lägga i någon choklad i mina desserter.
FAVORITREDSKAP: Slickepott och alla typer av silikonformar. Man kan aldrig ha för få formar!
Jonas 3 bästa tips på hur du lyckas arbeta med choklad:
1. Följ temperaturerna noga!
2. Låt ditt arbete ta tid, det lönar sig alltid i finish.
3. Ge inte upp när du tycker det är svårt. En vacker dag så känns allt logiskt och det blir som att cykla.