• Baktillbehör
 • Nyheter
 • Bakplåt och formar
 • Dukning och servering
 • Kläder
 • Maskiner och apparater
 • Outlet
 • Kontakta oss direkt

   

  Meddelande

  Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

  Disa Molin tog revansch och korades till Årets konditor 2018!

  Foto: SARA TRUS / SVERIGES BAGARE & KONDITORER

  Disa Molin från Göteborg tog hem vinsten i den prestigefulla tävlingen Årets Konditor. Hon gjorde ett enastående jobb och imponerade framförallt med sin dessert, designad perfekt utifrån temat "Tivoli". Disa tog minst sagt revansch efter sin tredjeplats i både Årets Konditor 2013 och Dessertmästarna 2014.

   

  Stort GRATTIS till segern i Årets Konditor Disa!  Årets tema i tävlingen var tivoli där du bland annat gjorde en dessert liknande en slänggunga, och ett parisehjul. Hur kom du fram till vad du skulle göra i tävlingen? 

  Stort tack! Först funderade jag på att använda mig av olika smaker från ett tivoli men kände att det va för svårt. Det finns smaker som exempelvis popcorn, men jag kände att jag blev väldigt begränsad i valet av smaker. Det skulle inte känts som jag. Därför valde jag att satsa på designen istället och få in massa smaker som jag tycker om. Speciellt desserten, där känner jag att jag fick till en väldigt bra design som passade temat. När jag skulle göra finger food som är mycket mindre, fick jag jobba med små detaljer för att få till temat. 

   

  Många vet nog redan, men du kan väl berätta lite kort – vem är Disa?

  Jag jobbar på Nääs Fabriker, som är ett hotell och restaurang utanför Göteborg. Är ursprungligen från Uppsala men har bott i Göteborgsområdet i 15 år. Bor lite utanför Lerum med min man och 4 barn. Har tävlat i årets konditor en gång tidigare, 2013. Jag har även tävlat i programmet Dessertmästarna 2014. Blev trea i båda tävlingarna, så nu fick jag revansch! 

   

  Vilket är det starkaste och bästa minnet du har från tävlingen? 

  Jag har egentligen inget specifikt ögonblick. Jag kände att jag hade koll under hela tävlingen och att allt gick enligt schemat. Det händer alltid oförberedda saker när man är i ett kök man är ovan vid, men trots det kändes allt väldigt lugnt o strukturerat. 

   

  Foto: SARA TRUS / SVERIGES BAGARE & KONDITORER

   

  Det märks att du verkligen brinner för det du gör. Kan du sätta fingret på vad det är som gör att du tycker så mycket om att baka?

  Jobbet är väldigt ombytligt o kreativt, vilket passar mig som person väldigt bra. Jag tycker väldigt mycket om att jobba med olika projekt och gillar när det händer saker hela tiden, tycker inte alls om att sitta still. Som person är jag väldigt praktiskt lagd, jag vill jobba med kroppen och skapa. 

   

  Vad är det bästa med ditt jobb?

  Det absolut bästa är att det är kreativt och att det finns oändligt med möjlighet. 

   

  Med en vinst i bagaget, hur ser framtidsplanerna ut nu? 

  Jag trivs väldigt bra på min arbetsplats där jag jobbat i ungefär 1 år nu. Det händer hela tiden något nytt på Nääs Fabriker, och det finns stora möjligheter att utvecklas och göra olika saker. Det kan vara allt från att sälja kolor på marknad till att skapa bakverk på Nääs Fabriker Kafé. Det är alltså väldigt brett och man kan verkligen göra allt, det enda som som sätter stopp är tiden.

  Framöver vill vi utveckla konditoridelen och hitta på massa roliga och nya saker där. Jag hoppas även på roliga projekt vid sidan av, då jag gillar projekt och hitta på nya saker, exempelvis skriva recept. 

   

  Om vi backar bandet lite, hur kom det sig att du blev konditor? Vart började allt? 

  Jag flyttade med min pojkvän (nu man) till Göteborg och började jobba på kafé. På Café Cappuccino fick jag min första kontakt med konditorivärlden. Har aldrig tidigare haft någon anknytning till konditori tidigare. Efter min föräldraledighet ville jag inte gå tillbaka för att jobba som cafébiträde. Jag hittade en utbildning till bagare och konditor, som jag påbörjade när jag va 20 år. Sedan 2007 har jag jobbat som konditor och 2011 gick jag en påbyggnadsutbildning och fick mitt gesällbrev. På den vägen är det. Det var aldrig så att jag drömde om att bli konditor när jag var barn eller tonåring, såklart bakade jag när jag var liten, men jag hade ingen aning om att yrket fanns. Idag uppmärksammas yrket mer, då folk bloggar om ämnet eller media visar upp branschen. 

   

  Vilka desserter gillar du framförallt att skapa?

  Jag tycker det är kul att sätta ihop nya smaker och ta fram nya recept. Förändring är kul. Jag har ingen speciell dessert som jag gillar att skapa, det finns oändliga kombinationer smakmässigt och designmässigt, men jag gillar syra och använder mig gärna av citrusfrukter. Just nu tycker jag om att använda olika roliga japanska citrusfrukter som finns på marknaden. 

   

  Foto: SARA TRUS / SVERIGES BAGARE & KONDITORER

   

  Vad väljer du helst att fika på? 

  Då väljer jag helst att äta en Mariabakelser, en Petit choubakelse ​med mördeg som krakelerat, oftast fylld med vaniljgrädde eller sylt.

   

  Det är inte långt kvar till jul nu. Vilken är din favorit dessert/godis att baka på julen?

  Jag gillar att göra julgodis, favoriterna är knäckkola, marmelad och nougat. Lussebullar är såklart också ett måste på julen!

   

  Till sist - Finns det några trender inom bak- och dessertvärlden när det kommer till smaker och utformning?

  Absolut! Sedan ett tag tillbaka har det varit väldigt populärt med silikonformar. De funkar väldigt bra att gjuta olika saker i, och det är väldigt smidigt o snabbt. Funkar både i konditori och kök. Det är fortfarande även trendigt att glaza saker. 

  En annan trend man ser just nu är att konditori och restaurang jobbar tillsammans. Det är allt fler restauranger som anställer konditorer istället för att ha kockar som gör desserterna. Så sammarbetet är definitivt en trend, vilket är väldigt bra då man kan lära av varandra.

   

   

  OM DISA MOLIN

  ÅLDER: 32

  BOR: Utanför Lerum

  FAMILJ: Man och 4 barn

  JOBBAR: Som konditor på Nääs Fabriker utanför Göteborg

  HOBBY: Fixa med huset och trädgården, och vara ute i naturen


  Disas bästa tips till hemmabagaren:

  1. Använd termometer.

  2. Väg ingredienser. Väg istället för att mäta med bakmått. Bakning handlar om kemi, därför är det viktigt att alla ingredienser är i rätt mängd, med en våg blir det ett mer precist mått.