• Baktillbehör
 • Nyheter
 • Bakplåt och formar
 • Dukning och servering
 • Kläder
 • Maskiner och apparater
 • Outlet
 • Kontakta oss direkt

   

  Meddelande

  Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

  ”Det var som en helt ny värld öppnade sig när jag började på bageriprogrammet!”

  Diana har bara arbetat som konditor i sex år – och nu står hon som finalist i Årets Konditor 2015. Vi pratade med Diana om hennes tankar inför Årets Konditor och om hennes drömmar inför framtiden.

  Diana tävlar om att bli Årets Konditor den 8-9 oktober. 


  Vi kan väl börja med att spola tillbaka bandet några år. När kom du på att konditor var det rätta yrket för dig?
  Jag har alltid tyckt om att baka. När jag var liten bakade jag ofta med min mormor. Men jag insåg inte att det var mitt framtida drömyrke förrän jag skulle söka in till gymnasiet. Jag hade svårt att bestämma mig, det enda jag visste var att jag ville göra något praktiskt. Så att baka är ju en cool grej tänkte jag. Det har jag verkligen inte ångrat, det är ju så fantastiskt kul!

  Innan jag började på bageriprogrammet i Karlstad bakade jag mest enkla saker som bullar, kladdkakor och chokladbollar. Det var som en helt ny värld öppnade sig när jag började på bageriprogrammet! Mousse, tårtor och allt möjligt!

  Vad är det bästa med jobbet som konditor?
  Det är så kreativt och utvecklande. Även om vi jobbar inom vissa ramar så får vi ändå smaka, testa och tänka. Det tycker jag om! Jag lär mig något nästan varje dag!

  Du är relativt ung, 26 år, och redan en av finalisterna i Årets Konditor. Vad är din dröm att få uppleva inom ditt yrke?
  Min dröm idag är att få ha ett kreativt och givande arbete, där ekologi och miljöpåverkan är två viktiga grundpelare. Det är även viktigt för mig att ha en balans mellan jobb och fritid.

  Är du inte sugen på att tävla mer?
  Eftersom jag står inför en tävling inom det närmaste så har jag inga planer på det. Det tar väldigt mycket tid, samtidigt som det är en mycket lärorik och rolig period. Men man vet aldrig när suget efter att få tävla kommer komma tillbaka. Vi har ju ett Konditorilandslag som känns lite lockande.

  Det är första gången du deltar i Årets Konditor. Hur känns det?
  Det känns spännande. Det är väldigt hård konkurrens i år med flera välmeriterande yrkesmänniskor som valt att ställa upp. Jag är yngst och mer oerfaren, det känns lite skrämmande. Samtidigt är jag supernyfiken på vad de andra ska skapa.

  Hur har du förberett dig?
  Jag började träna i juni – direkt efter jag fått reda på att jag kommit till final. Smakerna är redan färdiga, det är dem jag är mest säker på. Annars är det bara att träna, träna och träna.

  Bakers har sponsrat mig med några specialbeställda tårtringar till våningstårtan och tartletteformar till tartletten. De är verkligen suveräna! Jag uppskattar Bakers jättemycket och är så tacksam för att jag blivit sponsrad! Speciellt för mig som är 26 år och bor ensam – jag äger ingen storkova direkt.

  Årets tema är show-off. Hur har du tolkat det?
  Man ska visa en show. Under de tio timmarna, som man har på sig att tävla, ska alla deltagare få ihop något spektakulärt med en hög svårighetsgrad. Samtidigt ska det smaka riktigt gott! Smakerna känner jag mig mest trygg över, det är mitt starka kort. Jag är mer nervös för själva showen. Eftersom jag är så ung har jag inte haft så många år på mig att bli riktigt duktig på något område. Men jag ska ge allt och hoppas såklart på vinst! 

  Tårtan som tog Diana till finalen i Årets Konditor. 

  Bakers önskar Diana lycka till!
   

  Dianas bästa redskap i köket

  OM DIANA LUND

  ÅLDER: 26

  KONDITORI: Dessert & Choklad Stockholm

  AKTUELL: Tävlar om att bli Årets Konditor 2015 den 8-9 oktober. 

  FAVORITBAKVERK
  Kardemummabulle. Gärna med ett glas mjölk till :)

  FAVORITSMAKER ATT ARBETA MED: Citrus, nötter och choklad. Gillar också att få in oväntade smaker som till exempel en rödbeta eller något annat spännande.


  Dianas 3 bästa tips

  1. Använd en våg istället för mått. Var noggrann med vikten och följ receptet. Det är speciellt viktigt om du arbetar på ett konditori eftersom kunden förväntar sig att bakverket ska smaka på samma sätt.

  2. Våga tänka lite utanför ramarna och testa nya smaker.

  3. Använd bra råvaror, som äkta smör och äkta grädde. Då blir smaken på bakverket så mycket bättre. 

  Palettkniv, trä, bl. 250 mm

  11280

  850.00kr

  inkl. moms

  Spackel, plast, 350 x 50 mm

  11230

  180.00kr

  inkl. moms