• Baktillbehör
 • Nyheter
 • Bakplåt och formar
 • Dukning och servering
 • Kläder
 • Maskiner och apparater
 • Outlet
 • Kontakta oss direkt

   

  Meddelande

  Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

  Tips för ett perfekt surdegsbröd

  Surdegsbrödets dag närmar sig och vad passar då bättre än att lära sig hur du bakar det perfekta surdegsbrödet? Idag kommer vi att gå igenom viktiga tips för dig som är sugen på att påbörja surdegsbakningen. Häng med! 

   

  Det första du bör tänka på när du ska sätta en surdeg är att du bör göra det i rumstemperatur, alternativt på en plats där det är ca 26-28°C, till exempel i skåpet över kylskåpet. Anledningen till detta är för att det ska bli bra balans i surdegen mellan ättiksyra- och mjölksyrabakterierna. Skulle du placera surdegen för varmt kommer det att bildas mer mjölksyra än ättiksyra och skulle den stå för kallt under en längre tid skulle ättiksyran ta över. 

   

  Väljer du att förvara surdegen i kylskåpet under en längre tid är det med den anledningen bra att ibland ställa ut surdegen i rumstemperatur några timmar för att bibehålla balansen. Skulle ättiksyran ta över märker du detta genom att surdegen får en acetonliknande doft.

   

  Har du tålamod och gillar att pyssla är surdegen det perfekta brödet då det tar tid att sätta en surdeg men när surdegsstarten väl är klar kan den förvaras i kylskåp under väldigt lång tid, du kan även frysa in den i portionspåsar. Om du gillar att baka bröd ofta rekommenderas det att förvara surdegen i kylskåpet, det du bör tänka på då är att friska din surdeg en gång per vecka. Det här kan du göra genom att baka eller hälla bort allt utom 50 gram surdegsgrund och sedan tillsätta en deciliter rågmjöl (till rågsurdegsgrund) alternativt en deciliter vetemjöl (till vetesurdegsgrund) och en deciliter varmt vatten, ca 40°C. Blanda om degen ordentligt och ställ sedan tillbaka i kylskåpet.

   

  Förvarar du sin surdeg i frysen bör du ta fram degen i tid innan du ska baka så den hinner tina ordentligt. Den sista burken surdeg kan du använda till att göra en ny surdeg. Surdeg kan förvaras i frys i ca 1 år.

  Lycka till!