• Baktillbehör
  • Nyheter
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kontakta oss direkt

     

    Meddelande

    Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

    Pippi Långstrump-tårta fick Karins intresse för bakning att blomma

    Karin är bloggaren, bagaren, konditorn, informatören och entreprenören som älskar att skapa kreativa och nytänkande figurtårtor. Förra året fick hon matbloggsprisets hedersutmärkelse för bland annat sitt arbete med att knyta samman bakbloggare. En nyfiken bagare som visar att bagarintresset kan växa fram först i vuxen ålder. Vi träffade Karin för att prata om hennes syn på bakning.

    Kreativitet. Det är Karins passion i livet. Utan den blir inget roligt – inte bakning heller. Att skapa en ny tolkning av gamla traditionella tårtor har blivit lite av Karins grej. Den åskkvava onsdagseftermiddagen vi träffades bjöd på flera leenden när vi talade om smarriga bakverk och om Karins bak- och blogghistoria.

    Hur kom det sig att du började blogga om bakning?
    För 8 år sedan när min dotter skulle ha 3-årskalas hade hon en Pippi Långstrumps-period. Allt skulle vara med Pippi. Så jag skapade min första figurtårta som såklart föreställde Pippi. Därefter började det trilla in tårtbeställningar från släkt och vänner och mitt intresse för bakning växte. Efter ett par år började jag blogga om det.

    Så det var egentligen din dotter som fick ditt intresse av bakning att växa?
    Ja, det kan man säga. Jag hade ingen erfarenhet av bakning tidigare. Min blogg fick mitt intresse för bakning att växa, för att få mer kunskap beslöt jag mig för att studera till bagare och konditor på en ettårig komvuxutbildning i Kristianstad.

    Vad jobbade du med innan du fastnade för bagaryrket?
    Oj, jag har nog haft alla jobb man kan tänka sig. Jag har jobbat som brevbärare, inom industrin, barnflicka i USA, i Telias kundtjänst, i en korvkiosk och som biträde på en bensinmack. Idag arbetar jag som konditor och bagare på Urshultsbagarn. Jag har dessutom utbildat mig som informatör och entreprenör. Så jag har testat på det mesta. Nu på senare år känner jag däremot att jag vill hitta ett ställe att stanna på länge. 

    Vilket är ditt favoritbakverk?
    Kladdkaka. Utan tvekan. Det är choklad och den är seg. Helst ska man göra den dagen innan så att den kan stå i kylen och bli riktigt kladdig. Jag har även hittat på en ny sorts kladdkaka genom att byta ut kakaon mot marsankrämspulver. Den blir lite krämigare än den traditionella kladdkakan. Sedan kan man tillsätta valfria bär, som jordgubbar, hallon eller blåbär. Det blir riktigt smaskigt!

    Det låter som en god variant på kladdkaka. Vad får du din inspiration från?
    Framförallt genom mina egna idéer, men även en del genom det sociala mediet Pinterest. Men det mesta bara kommer till mig. Som under semmelperioden i vintras var det mycket prat om den nya semmelwrappen, då hittade jag istället på semmelrulltårtan som min egen tolkning av semlan.

    Vilket redskap skulle du inte klara dig utan i köket?
    Palettkniv, den är perfekt att använda till att bre ut fyllningar på bakverk!

    Vilket bakverk är du mest stolt över?
    Jag skapade en tårta till en 16-åring som gillade att jaga. Tårtan var kamouflagefärgad och dekorerad med ett älghuvud. Den var riktigt cool! Jag medverkade även på en baktävling där jag bakade en femvåningstårta med olika delar från San Francisco. Tyvärr vann jag inte tävlingen – men tårtan var väldigt läcker!

    Förra året fick du matbloggsprisets hedersutmärkelse för bland annat ditt jobb i sociala medier med att knyta samman bakbloggar. Kan du berätta lite om det arbetet?
    Jag kände att flera bakbloggare sitter bakom varsin datorskärm men vi vet inte så mycket mer om varandra. Så jag skapade en bakbloggskarta där man kan hitta alla bakbloggare i Sverige. Jag skapade även olika grupper på Facebook där vi bloggare kan prata med varandra. Både små och stora bloggare är medlemmar i grupperna och är aktiva än idag. Det är kul!

    Hur är det att sitta med i juryn för årets hedersutmärkelse?
    Det ska bli otroligt kul! Det känns som ett tecken på att man har gjort något bra. Den 5 november kommer jag kora hedersutmärkelsepriset och tillsammans med Sébastien Boudet kora årets bakblogg. 

    Slutligen: vilka tre tips skulle du ge till hemma-bagare för att de ska uppnå din filosofi: enkelt att baka, gott att äta och vackert att titta på?

    1. Våga! Våga misslyckas, våga testa något nytt, våga byta ut en ingrediens eller smaksätt på annorlunda sätt. Det blir antingen jättegott och lyckat eller en total flopp. Men du vågade ta steget.

    2. Ha kul! Att baka är roligt och ska inte vara något krävande och tråkigt. Låt barnen vara med eller baka med en vän. Kladda, smaka på smeten och slappna av. Släpp loss med dekoreringen och låt strösslet flöda.

    3. Krångla inte till det! Är du ovan i köket så börja inte med det svåraste och mest komplicerade receptet du hittar i en kokbok. Det enkla är minst lika gott, om inte godare. Det finns många enkla recept med bara 3-4 ingredienser. Börja där och utmana dig sedan sakta men säkert.


     

    Karin driver bloggen Bagerskan

    Figurtårta med jakttema. 

    Karins första figurtårta.

    San Francisco-figurtårta.

    OM KARIN

    Namn: Karin Bernfalk
    Blogg: Bagerskan
    Bloggat sedan: 2009
    Bor: Vissefjärda utanför Emmaboda i Kalmar län.
    Utbildning: utbildad bagare, konditor, informatör och entreprenör.
    Bagarfilosofi: det ska vara enkelt att baka, gott att äta och vackert att titta på. 
    Gillar att baka: Nytänkande figurtårtor.