• Baktillbehör
  • Nyheter
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kontakta oss direkt

     

    Meddelande

    Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

    ”Vi talar om bröd som något positivt idag – för 10 år sedan var det något mjukt och segt i en plastpåse”

    Oskar Frising är smålänningen som gillar pulsen av att baka bröd och bakverk till 2000 personer varje dag, 365 dagar om året. Yrket som bagare ser han som väldigt socialt där han engagerar sig såväl lokalt som i hela Sverige för att utveckla branschen för Sveriges bagare och konditorer. Vi talade med Oskar om hans syn på branschen, sitt liv som egenföretagare och hans passion för brödbakning.

    Oskar har drivit bageri och konditori i mer än 20 år på en liten ort. En social livsstil där han sporras till att prestera i ett samhälle där hans namn är välkänt. 


    Du driver bageriet på ICA Maxi i Vetlanda, hur är det att driva ett bageri inne på en stormarknad?
    Det är väldigt spännande och annorlunda, kundflödet är konstant och vår målgrupp är väldigt bred. Det är viktigt att bageriet fångar kundens blick när de passerar med sina kundvagnar – det måste se inbjudande ut. Vi har öppet 365 dagar om året vilket ställer stora krav på oss och vi måste vara beredda på att alltid kunna baka. Dessutom har kunderna två möjligheter att handla: vi har bageriet inne i stormarknaden där man kan köpa tårtor, nybakat bröd och annat anpassat för mathandlaren, sedan har vi ett fik utanför ingången vid ICA Maxi med 60 sittplatser. Utbudet där är som på vilket konditori som helst.

    Varje dag träffar jag mycket människor, allt från mina kollegor till mina kunder. Det är väldigt stimulerande och roligt tycker jag. Att vara bagare är på många sätt ett socialt yrke.

    Hur kom det sig att du valde att bli bagare?
    Jag kommer ihåg det så väl när jag fick upp intresset för yrket. Jag var nio år och var ute på en cykeltur. Plötsligt kände jag doften av nybakat, jag följde efter doften med min cykel och stannade utanför ett bageri med en skylt på dörren där det stod “om du är sugen på något gott, välkommen in”. Jag gick in och tittade på när de bakade och frågade om jag fick hjälpa till. Med tiden fick jag hjälpa till mer och mer och till slut fick jag börja arbeta där. Så började min resa som bagare. När jag gick ut nian gick jag bageriutbildning och jobbade kvar på konditoriet till jag var 27 år.

    Sedan startade du eget företag?
    Ja, jag och min vän Gustaf Stenkula köpte Malmborgs konditori tillsammans. Det var egentligen slumpen som gjorde att vi började driva företag ihop, vi såg att konditoriet blev till salu – så vi slog till. Det passar mig bra att vara företagare, jag gillar att engagera mig, att utveckla och att driva saker framåt. Mixen av att sätta en deg till att se företagets bokslut är en härlig kombination. Har man ett eget bageri på en mindre ort som Vetlanda vet alla vem man är, det sporrar en till att göra bra ifrån sig.

    Efter att ha drivit Malmborgs konditori i elva år ville jag ha nya utmaningar och började driva bageriet på ICA Maxi i Vetlanda.

    Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
    Min tid fördelas ungefär 60 procent åt att baka och 40 procent åt administrativa arbetsuppgifter. Arbetsdagen börjar klockan 4.30, vi bakar alla degar dagen innan så de är färdigjästa och klara för att gräddas i ugnen. Så det är många timmar vid ugnen på morgonkvisten innan alla bakverk är redo att läggas ut i butiken.

    Vilka redskap klarar du dig inte utan när du bakar?
    Jag köper alltid redskap av hög kvalitet, det gäller alltifrån plåtar till maskiner. När jag startade mitt bageri köpte jag bland annat plåtar av Bakers som vi använder varje dag, idag tio år senare håller de fortfarande lika bra kvalitet. Hög kvalitet lönar sig alltid i längden.

    Vad tycker du är roligast inom ditt yrke?
    Jag bakar gärna vetebröd, det är min starkaste sida och något jag tycker är väldigt roligt. Bröd har fått en betydligt bättre status i samhället de senaste åren. Vi pratar positivt om bröd idag, går man tillbaka 10 år var bröd något mjukt och segt i en plastpåse. Idag ser vi det mer som ett mathantverk med bra näringsinnehåll.

    Oskars bästa redskap:

    OM OSKAR

    NAMN: Oskar Frising
    ÅLDER: 49 år
    BOR: Vetlanda
    GÖR: Driver bageriet på ICA Maxi i Vetlanda. Ordförande för Sveriges bagare och konditorers förening i distriktet Östergötland/Småland och sitter med i förbundsstyrelsen för hela Sverige.
    MEST SÅLDA BAKVERKET JUST NU: Under januari och februari är det högtryck på våra semlor. I år bakar vi klassiska semlor. Annars brukar vi sälja mycket prinsesstårtor, budapestbakelser och frallor. Här kan vi se en skillnad att man köper grövre bröd under vardagarna och vitt bröd till helgen. Man unnar sig nog lite mer onyttigt under helgen.

    Oskars 3 bästa brödbakningstips:

    1. Krångla inte till det.
    2. Utgå från ett grundrecept som du känner dig bekväm med. Därefter kan du experimentera med nya ingredienser som du är nyfiken på.
    3. Låt det ta tid. Ett gott bröd går inte att stressa fram utan det måste få jäsa en lång stund.

    Flexipan tårtform rund D=240x40 mm

    11826-2

    356.25kr

    inkl. moms

    Kylbricka GN 1/2 , 325x265 mm

    14271

    1 106.25kr

    inkl. moms