Produktträffar

"Jag bestämde mig för att jag ville bli en av de bästa"

Foto: Jonas Santos Oliveira

Vi fick en pratstund med Malin Haak som precis plockat fram vinnarstatyetten som stått gömd tills finalavsnittet i Dessertmästarna visats. Framtiden, yrket som konditor och trender inom kock- och konditorvärlden stod på agendan.

Grattis, du vann Dessertmästarna 2017! Hur känns det?
Tack, det känns bra och häftigt! Det var en kort och intensiv resa med många roliga möten. När jag först fick frågan om att delta visste jag inte om jag skulle tacka ja, men jag är inte den som tackar nej till en utmaning. Och i slutändan var det ju uppenbarligen rätt beslut! Det var roligt att tävla igen. Tidigare har jag bara tävlat i lag så det var spännande att stå helt på egna ben.

Vad är det starkaste minnet du har från tävlingen?
Jag är en perfektionist och har lättast för att komma ihåg det som inte blev riktigt som jag tänkt mig. Bland annat gjorde jag en glass som inte blev helt lyckad och som Roy till och med spottade ut, det var inte så kul. Men det var många roliga moment i tävlingen och det är alltid kul att träffa andra konditorer. Då kan man inspireras och lära av varandra och det är nyttigt.

Med den här resan i bagaget – hur ser tankarna för framtiden ut?
Just nu är jag mammaledig och kommer vara det ett tag till, men jag jobbar lite tillsammans med Martin i hans företag emellanåt och det är riktigt roligt. Det hade varit kul att fortsätta jobba ihop och i framtiden starta eget bageri och konditori om/när vi hittar rätt lokal. Restaurangbranschen är en slitig bransch med tuffa arbetstider och högt tempo. Det hade varit skönt att jobba för sig själv och få lite mer frihet, kunna styra tider och arbetsbelastning själv och framförallt kunna ta åt sig all positiv respons själv. Sen var det ju kul med TV också så det kanske jag skulle fortsätta med eller skriva en bok tillsammans med Martin.Malins vinnartårta med bröllopstema.

Vad är det bästa med ditt arbete som kock och konditor?
Det bästa med mitt jobb, både som kock och konditor, är att jag får utlopp för min kreativitet! Att jag har möjligheten att få skapa något och vara konstnärlig både smakmässigt och visuellt. Att det känns levande och en dag är inte den andra lik egentligen. Det är såklart extra roligt att få leverera en produkt som någon annan tycker om.

När bestämde du dig för att det var i köket du skulle spendera dina dagar?
Jag kan inte minnas att jag någonsin velat göra något annat. När jag var fyra år ville jag ha en egen godisaffär för då skulle jag kunna äta så mycket godis jag ville. Vi har alltid haft maten tätt inpå hemma. Även om min mamma inte är utbildad kock så har hon alltid haft en stor kärlek till maten, vi har haft eget trädgårdsland där vi odlat frukt, bär och grönsaker och jag har alltid fått vara med och laga mycket mat hemma.

Men jag gillar att prova nya saker hela tiden och vill uppleva mycket i livet. Så jag bestämde mig tidigt för att jag ville bli en utav de bästa snabbt så att jag kunde prova något nytt sen. Att jag jobbat inom militären i fem år, det är det kanske inte så många som känner till och jag fotograferar en del också. Tidigare har jag rest mycket och även jobbat utomlands. Nu när vi har två små barn tar vi det dock lite lugnare.

Vilka är dina styrkor i köket?
Jag skulle säga att mina främsta styrkor som kock och konditor är att jag är smaksäker, att jag har öga för det visuella, en god tidsuppfattning och att jag levererar i tid. När jag jobbar ser jag alltid en bild av det färdiga resultatet i huvudet innan jag börjar, det har jag stor nytta av.

Foto: Jonas Santos Oliveira

Hur viktigt är det med rätt redskap i köket? Vad kan du inte klara dig utan när du skapar dina hantverk?
Som kock är en riktigt bra och vass kniv A och O, det behöver du även som konditor. Termometer, ballongvisp och slickepott är också redskap jag använder mig väldigt mycket av och inte skulle klara mig utan.

Vad är din specialitet? Vilka smaker jobbar du helst med?
Jag har ingen riktig specialitet direkt för jag vill alltid prova nya saker och hitta nya smakkombinationer. Är inte rädd för att kombinera klassiskt med modernt och tycker t.ex. inte att en grönsak i en dessert är speciellt svårt. Vill helst inte upprepa mig i köket och tröttnar ganska snabbt på en meny. När jag börjar jobba på ett nytt ställe brukar jag alltid fråga hur länge vi ska ha en meny innan vi får börja ändra om och ta in nya rätter. Men jag gillar såklart bäst att jobba med råvaror efter säsong och choklad går alltid hem - jag älskar choklad!

Trendspaning – vad ser vi mer eller mindre av i dessertvärlden den närmsta tiden?
Den amerikanska eran med cupcakes och stora tårtor med mycket socker känns lite passé nu. De asiatiska inslagen hänger nog kvar en tid till och sedan tror jag tycker att vi börjar gå tillbaka lite mer till det traditionella igen. Kanske inte sju sorters kakor, men att vi har en större medvetenhet om vad vi stoppar i oss. Många vill äta äkta, bra råvaror och göra mer själva. Trenden med veganska produkter och rawfood kommer nog hålla i sig. Kunderna efterfrågar det och då är det såklart fler som erbjuder det också.

Malins bästa redskap:

OM MALIN

NAMN: Malin Haak
ÅLDER: 31 år
BOR: St Olof på Österlen
FAMILJ: Sambon Martin Morand, barnen Madicken och Cornelis
YRKE: Kock med passion för desserter
AKTUELL: Vinnare av Dessertmästarna 2017
FAVORITRÅVARA: Hasselnöt och Choklad


Malins bästa tips till hemmabagaren:

  1. Väg alltid dina råvaror istället för att mäta. Det blir mer exakt.
     
  2. Se recept som en vägledning och prova att byta ut dina vanliga produkter.
     
  3. Våga testa nåt nytt och lämna gamla hjulspår! Prova nya smaker.

Ballongvisp, turbo, L 350 mm

14001

181.25kr

inkl. moms

Slickepott, värmetålig, 350 mm

17301

273.75kr

inkl. moms

Termometer digital,snabb -50 till+300

10806-5

1 456.25kr

inkl. moms