• Baktillbehör
  • Nyheter
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kontakta oss direkt

     

    Meddelande

    Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

    Att få skapa, vara kreativ och göra det jag brinner för – jag kände bara ”wow, det är det här jag vill göra!”

    Sara Nilsson är vinnarskallen som lade skridskorna på hyllan för en karriär som konditor. I höstas knep hon silvermedaljen i 2016 års upplaga av Dessertmästarna.
    – Jag är född vinnarskalle. Jag har alltid velat vara bäst och kommer alltid vilja vara det.
    Här berättar hon om hockeykarriärens abrupta slut, om kärleken till choklad och om tävlingslyster och framtidsdrömmar.

    Sara Nilsson slutade som tvåa i 2016 års upplaga av Dessertmästarna. Nu satsar hon fullt ut på skolan och det väntande gesällbrevet.

     

    När fick du upp ögonen för konditoryrket?
    Jag arbetade som kock till sjöss i försvaret och efter några år kände jag att jag var lite uttråkad, att livet stod stilla och att jag ville att något skulle hända. Så jag började fundera på vad i mitt yrke som jag faktiskt gillade, vad jag tyckte var roligt – och då var det att få göra desserter till besättningen, få baka bullar och göra sötsaker. Jag började söka runt efter lite utbildningar, sökte på ordet ’choklad’ och fick nys om en chokladutbildning i Schweiz som jag sökte till och kom in på. Sedan dess har det liksom rullat på. 

    Hur var det att lämna Sverige och plugga utomlands?
    Det var speciellt måste jag säga, men också alldeles fantastiskt! Det finns väl en lite allmän uppfattning om att utbildningsklimatet i Schweiz, och kanske också i Frankrike, är lite striktare – det är ordning och reda och hög disciplin – och den upplevelsen har jag också. Jag gillar det lite strikta, det ordningsamma, att man förväntas passa tider och klä sig på ett visst sätt, jag fick komma till en värld med ordning och reda. Men i övrigt tänkte jag inte så mycket på det när jag sökte, jag tyckte att det hela lät spännande och kände att jag ville prova det här. Det var egentligen inte förrän veckan innan jag skulle lämna Sverige som det landade vad jag faktiskt gett mig in på, men det blev ju väldigt bra. Jag trivdes fantastiskt bra. Under utbildningen hade vi olika ämnen varje vecka – någon vecka var det kakor, någon annan tårtor. Termin två fokuserade vi på ’chocolate showpiece’ och då kände jag att ”wow, det är det här jag vill göra”. Få skapa med händerna, låta kreativiteten flöda och låta idéerna växa fram under resans gång.

    Du har tidigare haft en karriär på isen – vad var det som fick dig att sadla om till konditor?
    Från början var tanken med min Schweizvistelse att ta en paus från hockeyn, men under sista matchen jag spelade innan jag åkte, förstörde jag min axel och sedan dess är hockeykarriären ett minne blott. Beslutet att sadla om blev lättare att fatta – jag vill inte göra något halvhjärtat utan vill kunna ge 100% av mig själv och jag visste att ger jag mig ut på isen kan jag inte göra det utan att riskera att bli skadad igen. Men det har varit tufft. Jag saknar det varje dag. Jag har spenderat så många år av mitt liv på isen och när man inte får hålla på längre är det som om man tappar motivationen att fortsätta träna. Man får ta en dag i taget och försöka vänja sig vid att livet blivit annorlunda.

    Du var ju i höstas med och tävlade i Dessertmästarna – vill du berätta om den upplevelsen?
    Det var en upplevelse i sig att få vara med – det är såklart en väldigt häftigt grej att ha gjort. Men om jag fullt ut hade känt till upplägget redan från början, hade jag nog inte sökt. Bilden man gav oss deltagare var att det skulle vara stort fokus på kreativitet och inte nödvändigtvis på desserter i sig – det var det jag föll lite för, det passade mig perfekt. Men när jag väl kom dit och det var dags att dra igång så gjorde man det klart att det var desserter som gällde. Såhär i efterhand kan jag väl känna att jag är lite besviken över upplägget, mest för att jag känner att jag inte fått visa vad jag kan. De sakerna jag verkligen är stolt över visades aldrig i programmet. Jag tycker att den bilden av mig som förmedlades är lite ensidig. Jag framställdes som den där stressade tjejen som bara svor, och visst är det en del av mig – men jag är mer än så. Det blev mycket fokus på mig som stressad eller oplanerad, inte på mitt hantverk och det jag faktiskt kan. Det känns lite tråkigt.

    Hur gick tankarna när du sökte till programmet?
    I ärlighetens namn tänkte jag inte så mycket. Just då jobbade jag mycket tillsammans med Jonas Nilsson och Martin Morand som båda varit med i Dessertmästarna. Jonas berättade att man skulle göra en ny säsong av programmet och frågade om det inte var läge för mig att söka. Till en början var jag lite tveksam, men jag kände att kommer det en sådan här chans så måste jag ta den. Så jag sökte och sedan plötsligt var jag med.

    Vad är du mest stolt över i din medverkan?
    Jag är väldigt stolt över mina praliner, dem står jag helhjärtat bakom. Och så var jag väldigt stolt över min insats i finaldesserten – det var de första lagda desserterna i mitt liv, så då var jag stolt. Över lag fick jag göra väldigt mycket nytt, saker jag aldrig gjort innan, och jag är stolt över hur jag lyckades prestera.

    Vi känner till din förkärlek till choklad – vad är det som gör choklad så speciellt?
    Det är svårt att förklara, men choklad är väldigt komplext. Det är mycket som kan gå fel om man inte gör varje moment rätt och det finns en svårighet i att arbeta med choklad som jag lockas av. Jag gillar när det finns många olika moment, när man måste tänka. När man arbetar med choklad måste man inte ha en solklar bild av hur man vill att slutresultatet ska bli, men man måste vara noggrann och fokuserad. Man blir heller aldrig färdiglärd, det finns alltid mer att läsa sig och inspireras av. Det gillar jag.

    Vilken råvara kombinerar du helst med choklad?
    Lätt val – körsbär. Jag tycker att körsbär är en fantastisk kombination med choklad. Men annars tycker jag man kan kombinera med i stort sett vad som helst. Jag tror inte det finns något som inte går att kombinera med choklad, det handlar mer om att hitta rätt balans av smaker och ingredienser.

    Apropå inspiration – var hämtar du inspiration?
    Just nu är det såklart mycket från sociala medier, jag tycker Instagram är helt fantastiskt och det är en stor inspirationskälla för mig. Man kan följa olika pastry chefs från hela världen. Där får jag mycket nya idéer just nu, ser många smakkombinationer som jag aldrig tänkt tanken att de skulle kunna fungera ihop. Det är kul.

    Vad drömmer du om?
    Just nu drömmer jag om att få åka runt i världen och praktisera på de bästa konditorerna. Det vore så häftigt att få uppleva hur de jobbar. Att jobba gratis under en tid bara för att få se och uppleva hur hårt de jobbar för att nå sin framgång. Det finns så många duktiga konditorer jag skulle vilja få följa – det är verkligen en dröm.

    Vad blir nästa steg i din karriär?
    Jag har inte direkt något kortsiktigt mål, men i det långa loppet är det att bli bäst i världen på det jag gör. Jag vill ta vara på alla chanser som ges, fortsätta tävla och njuta av den världen.

    Vad är det som driver din tävlingslyster?
    Jag har nog hockeyn att tacka för det – jag är född vinnarskalle. Jag har alltid velat vara bäst och kommer alltid vilja vara det, gör jag inte mitt bästa har jag inte gjort bra nog.

    Känner du att du lyckas även de gånger du inte vinner?
    Nej. Man kommer ingenstans med att komma tvåa. Det är vinsten som räknas och jag går alltid in för att vinna, det är så jag utvecklas. Den dagen jag slår mig ner och nöjer mig, blir dagen jag slutar utvecklas.

    Varför är det viktigt med rätt redskap när man skapar bakverk och desserter?
    Jag skulle säga att det är viktigt till en viss gräns, det hjälper en att få exakthet och på så vis rätt förutsättningar. Men man måste också kunna jobba med det som finns att ta vara på och kunna vara flexibel. Alla kanske inte har de nyaste redskapen, man kanske kommer till ett lite mindre modernt utrustat kök och då måste man kunna hantera situationen efter de förutsättningarna.

    Vad skulle du inte klara dig utan i köket?
    Med choklad i åtanke vill jag gärna ha tillgång till en palett, en bra termometer och en våg. Gör man mousser och krämer måste man ha exakta mått, gör man fel kan man förstöra hela kreationen. Då blir precisionen viktig.

     

    Saras bästa redskap:

    OM SARA NILSSON

    ÅLDER: 28
    BOR: i Krapperup, nordvästra Skåne
    PÅ GÅNG: fullt fokus på skolan där jag studerar för gesällbrevet som jag förhoppningsvis får i juni.
    FAVORITRÅVARA: choklad är både roligt och komplext att arbeta med. Jag arbetar också gärna med socker genom sockerkonst och skulpturer.
    FIKAR HELST: fikar så ofta som möjligt om jag kommer till nya ställen för att uppleva utbudet. Vad gäller bakverk, så väljer jag givetvis en pralin – en favorit är min egen pralin med körsbär och tonka


    Saras bäst tips till hemmabagaren:

    1. Om du ska arbeta med choklad, se då till att ha bra choklad – utgå från vad du själv gillar. Jag gillar schweizisk choklad, det finns andra bra sorter, men använd en som är lämplig för temperering och se till att det är bra kvalitet.
    2. Våga vara kreativ. Stirra dig inte blind på recept utan gå på egna smaker – det är då du utvecklas.
    3. Välj en lagom nivå – välj ett recept som du tror att du klarar av och våga prova lite eget efter det. 

    Elektronisk våg, 15 kg, 1 gram delning, platta 150x150, batt

    19181

    556.25kr

    inkl. moms

    Köksmått, 1 liter, inbyggd elektronisk våg

    12998

    443.75kr

    inkl. moms

    Palettkniv, blad 310 mm, plast

    11283-1

    680.00kr

    inkl. moms

    Palettkniv, trä, bl. 230 mm

    11278

    800.00kr

    inkl. moms

    Termometer, digital -50 till +150°C

    10806

    556.25kr

    inkl. moms

    Termometer, digital -50 till +300°C

    10804

    743.75kr

    inkl. moms