”Det var en piece of cake att skära upp den där tårtan”
Mattias Ljungberg, en av Sveriges mest kreativa och konstnärliga konditorer, hade huvudansvar för desserten och tillsammans med Frida Leijon och Fredrik Borgskog ansvar för bröllopstårtan under prins Carl Philip och prinssessan Sofias bröllop den 13 juni. Vi frågade Mattias om hur han tänkte med smakerna, presentationen och hans recept på att lyckas prestera i en pressad situation.
Lugn, sansad och makalöst kreativ. Det är de intrycken jag får från Mattias under vår pratstund i telefon tre dagar efter bröllopet. Nu har han lagt allt bröllopsståhej bakom sig och fokuserar på familjen och att bygga en ny sommarstuga vid Stockholms skärgård.
Vi spolar tillbaka bandet till i våras. Hur lång tid fick ni på er för att planera och skapa desserten och tårtan?
Vi fick reda på att jag, Frida Leijon och Fredrik Borgskog skulle skapa bröllopstårtan i mars, men vi kunde inte påbörja arbetet förrän i april. Jag fick frågan om att skapa desserten i slutet på april. Det här är uppdrag som man verkligen inte kan tacka nej till, men visst har det varit stressiga månader.
Hur fick ni tiden att gå ihop?
Det var framförallt stressigt i början. Jag, Frida och Fredrik delade upp våra arbetsuppgifter på ett bra sätt där jag var ansvarig för det övergripande med alltifrån beställningar och schemaläggningar till skapande av formar och kontakt med designer och leverantörer. Vi hade ett jättebra samarbete som gjorde att tiden gick ihop.
Hur tänkte ni när ni komponerade smakerna?
Eftersom det enbart var 30 minuter mellan dessert och bröllopstårta så var det viktigt att smakerna inte skulle krocka med varandra och att de skulle vara lätta. Desserten innehöll bär, frukt, sorbet och yoghurt – smaker med en syra som väger upp sötman. En fräsch dessert som jag är mycket nöjd över. Vi presenterade tre olika smakkombinationer till tårtan, där prins Carl Philip och prinssessan Sofia valde den mest klassiska av dem tre. Vi gjorde lite småförändringar efteråt.
Det var väl Carl Philip som hade önskemål om Pop Rocks-ingrediensen?
Ja, han frågade lite lätt om det. Först var vi inte så förtjusta i det förslaget men vi funderade och testade oss fram – det blev en riktig smakhöjare och en förbättring på helheten. Det var kul att Carl Philip kom med den idén!
Gick allt som planerat?
Ja, i slutfasen. I början var det en krokig väg då brudparet gjorde ändringar. Så sent som två veckor innan bröllopet ändrades en chokladplatta och mördegsbottnen på desserten. De tyckte att mördegen tog över för mycket så vi fick ta bort hälften av degen. Sådana ändringar tar tid eftersom man får experimentera i flera dagar för minsta ändring.
Vad är receptet på att du lyckades med bravur med både dessert och tårta?
Att omringa sig med personer som man litar på – även leverantörer. Bakers hjälpte mig till exempel med den specialbeställda dekormallen i silikon som användes till desserten. Jag visste att ni skulle vara behjälpliga redan i förväg. Jag hade heller inte klarat mig utan mina medhjälpare, de var grymma!
Sveriges Konditorier och Bagerier gav bröllopstårtan som gåva till brudparet. Hur såg ni på er roll som givare?
Jag tyckte det var viktigt att ha en vägledande roll där vi gjorde vårt yttersta för att förverkliga deras vision.
Du fick äran till att skära upp tårtan. Var det nervöst?
Nej, inte för att jag brukar smälla med hängslena men är det något jag kan så är det att skära tårta. Det var en piece of cake att skära upp den där. Däremot så kände jag mig väldigt trött och snurrig i huvudet så jag var lite orolig för att jag inte skulle klara av att stå upp.
Fick ni någon personlig kommentar från brudparet?
Vi pratade lite när vi presenterade bröllopstårtan. Men det var ganska formellt, de sa att desserten var väldigt vacker och god.
Vad är du mest stolt över: desserten eller tårtan?
Oj, det går inte att svara på. Jag är glad att vi rodde hem båda på ett lyckat och professionellt sätt. Men jag är otroligt stolt över dekoren på både tårtan och desserten. Tårtans glasering är tekniskt svårslaget – det skulle man komma långt med på en tävling. Vi glaserade dessutom samtliga 32 tårtor på bröllopsdagen för att få bästa resultat, vi blev riktigt nöjda över finishen!
Du var även med och skapade kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopstårta. Om man jämför den tårtan med prins Carl Philip och prinsessan Sofias, vilken var den största utmaningen?
Jag måste nog säga Victoria och Daniels tårta eftersom förväntningarna var så pass höga. Vi – och andra konditorer i Sverige – hade ingen erfarenhet av ett liknande projekt så det var väldigt nytt. En erfarenhet som vi tagit lärdom av när vi planerade och skapade Carl Philip och Sofias tårta. Vi visste till exempel att man ska undvika att jobba med stora sjok av tårtor eftersom det är svårt att temperera och hantera. Därför jobbade vi med flera mindre tårtor för att säkra upp kvaliteten.
Vilket redskap hade du inte klarat dig utan under bröllopet?
Formen till dekoren utan tvekan! Den specialbeställda mallen från Bakers gjorde att desserten blev en succé! Visst, jag hade klarat mig utan den men tror inte att helheten hade blivit lika bra.
Bröllopstårtan var väldigt nytänkande på många vis. Tror du det kan ha kommit att påverka framtidens bröllopstårtor?
Ja, jag hoppas att det leder till en bra utveckling för bageri- och konditoribranschen i vårt försök med att modernisera bröllopstårtan.
FAKTA OM BRÖLLOPSTÅRTAN OCH DESSERTEN
Bröllopstårtan
Tårtan bestod av sex lager med rabarberbavaroise, pistage- och yoghurtmousse, hallon- och rabarbergelé, pistagejaconde och jordgubbspannacotta. Tårtorna var glaserade med vit choklad och dekorerade med 500 stycken blommor gjorda i socker, 20 karamellrosor, 1 hertigkrona av karamell samt 15 stycken karamellskulpturer som spred ett vackert sken med hjälp av en ljusinstallation.
Desserten
Myntasablé, hallonbavaroise, sauterneinkokta persikor, champagne- och persikosorbet. Dekorerad med ett smycke av socker, svenska sommarbär och små maränger.