• Baktillbehör
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Chokladbollar

    En klassiker i ny tappning med vuxna smaker – riktig choklad, äkta vanilj och en konsistens som en blandning mellan mousse och den klassiska chokladbollen. Doppchokladen ger dem det perfekta crunchet! Vill du göra en barnvänligare variant kan du byta ut doppchokladens mörka choklad mot ljus samt utesluta kakaonibs i strösslet. Receptet ger 33 chokladbollar

    40 minuter

    Jonas Nilsson

    Från drömmen om att bli godistillverkare, genom guldbord i VM 2014, silverplats i Dessertmästarna 2015 och silver i Matlagnings-OS 2016, till köksmästare på restaurang 19hundra – möt Jonas Nilsson, den sötsaksälskande kreatören med förkärlek för choklad. Här delar han med sig av sina bästa tips, utsökta recept och massor av inspiration.

    Visa alla Jonas recept

    Ingredienser

    Strössel
    10 gr kakaonibs
    30 gr riven kokos
    3 gr havssalt

    Doppchoklad
    300 gr mörk choklad, gärna av sorten Kayambe 72% Michel Cluizel
    60 gr kakaofett

    Chokladboll
    150 gr Z-karamel, Michel Cluizel
    150 gr mörk choklad, gärna av sorten Kayambe 72% Michel Cluizel
    200 gr osaltat smör
    5 äggvitor
    5 äggulor
    45 gr strösocker
    1 vaniljstång
    3 nypor havssalt
    400 gr havregryn
    50 gr kaffe

    Gör så här

    Strössel

    1. Blanda samtliga ingredienser

    Doppchoklad

    1. Smält chokladen tillsammans med kakaofettet till 50°c.

    Chokladboll

    1. Vispa äggula med urskrapad vaniljstång och socker fluffigt
    2. Smält choklad och smör till 50°c
    3. Vispa äggvitan lätt
    4. Vänd ner äggulan i den smälta chokladen
    5. Avsluta med att vända ner äggvitan och vispa ut ordentligt
    6. Tillsätt havregrynen och kaffet
    7. Gjut i silikonform och frys in
    8. Stoppa en tandpetare i varje boll och doppa i din doppchoklad, sprid över ditt strössel och kyl