• Baktillbehör
  • Nyheter
  • Bakplåt och formar
  • Dukning och servering
  • Kläder
  • Maskiner och apparater
  • Outlet
  • Kontakta oss direkt

     

    Meddelande

    Jag godkänner att mina uppgifter används för att bli kontaktad.

    ”Nu lever jag min dröm: att enbart få arbeta med desserter”

    Som vinnare av Dessertmästarna 2015 och världsmästare i Culinary World Cup 2010 är Martin van vid att ställa sig framför juryn och prestera. Han är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Han älskar att skapa vackra desserter där han får användning för sin konstnärliga talang. Efter segern i Dessertmästarna får han arbeta med desserter på heltid. Något han drömt om länge.

    Martin Morand tycker framförallt om att arbeta med svenska bär. 

     

    Martins favoritdessert i Dessertmästarna. 
    En dessert med rabarber och vit chokladcheesecake , flädercurd, vaniljinkokta rabarber, mandelcrisp och hallonsorbet med apelsin.


    Hur kommer det sig att du sökte till Dessertmästarna?
    Jag är van vid att tävla efter att ha medverkat i OS och VM. Men det har alltid varit lagtävlingar, jag har aldrig tävlat individuellt tidigare. Jag har tittat på de två tidigare säsongerna av Dessertmästarna och kände att jag är minst lika duktig som dåvarande deltagare. Så varför inte tänkte jag? Sen är jag en vinnarskalle så jag ville utmana mig själv.

    Vad är ditt starkaste minne under inspelningen?
    Det var en enorm känsla när juryn läste upp mitt namn som vinnare. Samtidigt hade jag på känn att jag skulle vinna eftersom det gick så bra för mig i de olika finalmomenten och sämre för den andra finalisten Jonas.

    Vilken dessert är du mest stolt över från programmet?
    I avsnitt åtta fick vi till uppgift att göra en trerätters dessertmeny med valfria smaker. Då skapade jag en sommardessert med rabarber- och vit chokladcheesecake, flädercurd, vaniljinkokta rabarber, mandelcrisp och hallonsorbet med apelsin. Den blev jag väldigt stolt över. Den var otroligt god och vacker att titta på. Sen är jag väldigt nöjd över alla mina desserter i finalen. Många av dem gör jag fortfarande idag, de har blivit lite av mina klassiker.

    Hur ser du tillbaka på din tid under inspelningen?
    Det var bland det roligaste och värsta jag gjort. Det var enormt roligt att få utmana sig själv i en individuell tävling. Man får jobba med råvaror som man normalt sett inte har i desserter. Hur ska man till exempel få fram dessertsmakerna ur en lök? Det kräver nya vägar att jobba på.

    Det värsta var den enorma stressen. Tiden var ens värsta fiende. Det var precis så stressigt som det såg ut på TV. Men jag gav allt och presterade. När man tävlar i världsmästerskap får man ofta minst ett år på sig att förbereda sig och tävlingarna är välstrukturerade. I Dessertmästarna gällde det att tänka snabbt och vara uppfinningsrik under kort tid.

    Varför är det viktigt med rätt redskap och verktyg när man skapar bakverk och desserter?
    Arbetet blir mer tidseffektivt med rätt redskap. Allt går så mycket enklare. Jag har till exempel en färgspruta från Bakers som jag sprutmålar praliner med. Det tar mig 30 sekunder att spruta pralinerna i formen till ett fantastiskt resultat. Skulle jag pensla pralinerna hade det tagit betydligt längre tid. Tid kostar ofta pengar, så att ha rätt redskap är mycket värt! Jag och min kompanjon Jonas Nilsson har ett bra samarbete med Bakers, de har ett fantastiskt bra sortiment med produkter av hög kvalitet.

    Vad skulle du inte klara dig utan i köket?
    Våg, termometer och palettkniv. Det är de absolut viktigaste redskapen. En våg gör att du sparar tid genom att mäta upp ingredienserna, framförallt om du bakar en lite större sats. Termometern är jätteviktig när du jobbar med texturer, för att få rätt konsistens och när du arbetar med socker och choklad. Paletten är ett smidigt verktyg att arbeta med. Sedan hade jag nog inte klarat mig utan silikonmattor, mousseformar och en bra mixer. Mattor och formar sparar tid och minskar svinnet.

    Hur kommer det sig att du fastnade för desserter?
    Jag är kock från grunden men märkte med åren att jag drogs mer och mer åt desserter. Det är det jag är bäst på. Jag är ganska konstnärlig av mig och desserter handlar mycket om det – det ska vara vackert att titta på. En dessert fräschar upp efter varmrätten med goda och fräscha smaker. Den behöver nödvändigtvis inte vara söt.

    Jag gillar att arbeta med svenska bär. Det är lite av min nisch. Många är dåliga på att arbeta med de bär som finns i vårt land. Många har en ganska lång säsong. Jag tycker det är sällan man ser desserter med exempelvis krusbär, havtorn, salmbär, åkerbär, hjortron och aronia. Sen är det viktigt att tänka på vilken smak man vill ha på desserten. Ett moget och mjukt krusbär ger en annorlunda smak i jämförelse med en grön. Efter segern i Dessertmästarna får jag leva min dröm: att arbeta med desserter på heltid. Det är verkligen helt underbart!

    Det är ett år sedan Dessertmästarna spelades in – men enbart två månader sedan det blev offentligt att Martin stod som segrare. Idag arbetar Martin på heltid med desserter. Ena dagen sitter han hemma vid datorn och funderar på hur hans kokbok ska utformas. Andra dagen håller han i dessertkurser där han får ge kunskap och inspiration till framtidens bagare, konditorer och kockar.

    – Att så ett litet frö för en person betyder mycket för mig. Jag vill dela med mig av allt jag kan! Det är otroligt roligt att få lära och inspirera andra, berättar Martin.

    VACKRA DESSERTER OCH SÖTSAKER SKAPADE AV MARTIN
     

    Citron och vit chokladbavaroise, matchate ganache och variation på
    blåbär.

     

    En av Martins desserter från finalen med smakerna choklad, brynt smör, havtorn, apelsin, morot och hasselnöt.

     

    Chokladpraliner med pecannöt, salt karamell och nougat.

     

    Sura remmar med smak av jordgubb och röda vinbär. 

     

    Martins bästa redskap:

    OM MARTIN MORAND

    ÅLDER: 39
    BOR: Sankt Olof i Skåne
    PÅ GÅNG: Min egna kokbok, håller i pralinkurser tillsammans med Jonas Nilsson, mitt företag Pastry Inspiration där jag håller i dessertkurser, catering, gästspel och receptutveckling. Kommer stå i Bakers monter tillsammans med Jonas Nilsson under Gastro Nord-mässan i april. Öppnar till sommaren en hemma hos-restaurang tillsammans med sambon Malin.
    TYCKER OM ATT ARBETA MED: Svenska bär
    FÖRSTA JOBBET: När jag var 14 började jag arbeta extra på en pub i Höllviken. Jag stod i disken och arbetade senare upp mig till köksbiträde. 
    FAVORITREDSKAP: Våg, termometer och palettkniv.


    3 tips till konditorer och hemma-bagare:

    1. Våga gå utanför receptet! Det är alltför många som stirrar sig blinda i recept. För att få en perfekt smak så krävs det ibland att gå utanför. Ta till exempel en jordgubbsmousse; plockar du jordgubben tidigt i säsongen så är den ganska syrlig, plockar du den senare så är den väldigt söt. Vilken typ av jordgubbssmak vill du ha? Söt eller med syra? Det blir två helt olika mousser.

    2. Ha alltid roligt! Jag brukar säga: en glad bagare, konditor eller kock lagar alltid bra mat! Så funkar åtminstone jag. När jag är som gladast skapar jag de bästa desserterna.

    3. Köp en termometer och en våg. Det borda alla ha! Rätt mängd och temperatur är otroligt viktigt för att slutresultatet ska bli bra.  

    Palettkniv, plast, bl.250 mm

    11281

    500.00kr

    inkl. moms

    Silikonmatta röd GN1/1

    12289

    197.50kr

    inkl. moms

    Termometer, digital -50 till +300° C

    10806-1

    606.25kr

    inkl. moms